Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Computerclub ontdekt en onthult nieuw digitaal werk van Andy Warhol

Een van de nieuw ontdekte digitale werken, getiteld 'Campbells, 1985'
Een van de nieuw ontdekte digitale werken, getiteld 'Campbells, 1985' Foto Reuters/The Andy Warhol Foundation

Een dozijn digitale experimentele werken van de hand van Andy Warhol (1928-1987) uit 1985 waar tot dusver niemand het bestaan van wist, zijn van de ondergang gered door een groepje forensische computerexperts. Zij zijn lid van de computerclub van de Amerikaanse Carnegie Mellon University, die de ontdekking vannacht naar buiten bracht.

De afbeeldingen stonden op dertig jaar oude, bijna vergane floppy discs waarvan de content door de computerclub is hersteld. Het gaat om twaalf typerende Warhol-portretten. Zo zijn er afbeeldingen ontdekt van blikken Campbell’s soep, bananen, Marilyn Monroe en er zitten een paar zelfportretten tussen. Ook zitten er afbeeldingen tussen van een camera en van een desktop. Van de afbeeldingen zijn er tot dusver drie naar buiten gebracht.

Een zelfportret genaamd ‘Andy2 1985’. Foto Reuters/The Andy Warhol Foundation

Portretten dankzij YouTube-filmpje opgespoord

Golan Levin, kunstdocent aan de Carnegie Mellon University, legt uit dat het werk mede dankzij een YouTube filmpje is ontdekt:

“Op het filmpje is te zien dat Warhol met behulp van een Amiga-computer een digitaal portret maakt van zangeres Debby Harry. Een Warholfan, kunstenaar Cory Arcangel, zag het filmpje en ging in 2011 op onderzoek uit of er nog meer digitaal werk van Warhol bestaat”

Het bedrijf Amiga, dat in 1985 een pc op de markt bracht, had de Amerikaanse kunstenaar gevraagd de voor die tijd geavanceerde grafische mogelijkheden van de nieuwe pc te onderzoeken.

Het betreffende filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=HnbDFTjjkLs

Dat onderzoek bracht Arcangel naar het archief van het Andy Warhol Museum, waar hij stuitte op een aantal floppy discs zonder label. Het museum beschikt namelijk niet over de benodigde ouderwetse apparatuur om de floppy’s te lezen. Dankzij Arcangel kwam het museum in contact met de universitaire computerclub die gespecialiseerd in het ontsluiten van verouderde diskettes, die met behulp van ‘retrocomputing’ de content herstelden.

Een hersteld werk van Warhol met de titel ‘Venus, 1985’. Foto Reuters/The Andy Warhol Foundation