Wij dertigers, getrainde consumenten, zijn het spoor bijster

Illustratie Boligan

De Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez is op 17 april overleden. Vorig jaar las ik Liefde in tijden van cholera. Het boek gaat over een jongeman die zich verliest in fantasieën, romantiek en andere uitvluchten en pas wanneer hij een oudere man is en verantwoordelijkheid durft te nemen voor zijn plek in de wereld, krijgt hij de vrouw die hij altijd heeft begeerd. Een prachtig verhaal.

Ik hou van mannen als Márquez. Wijze, erudiete mannen. Ze vertellen mij dat het niet verkeerd is om gematigd en rustig te zijn, of zelfs af en toe te twijfelen. In deze tijd van mediacratie, waar de makkelijk pratende mensen het voor het zeggen hebben, de vorm dus voor de inhoud gaat (en ik iedere keer merk dat ik, tot mijn grote ergernis, ook de neiging heb om aan die trend mee te doen) ervaar ik hen als een oase van rust. Een geruststellende hand op de schouder die zegt dat ik niet altijd op scherp hoef te staan en dat het misschien wel een goed idee is om even een pauze te nemen. J.M. Coetzee, A.L. Snijders, Javier Marias, Gabriel García Márquez; zij vormen stille bakens.

En bakens heeft mijn generatie mannen, de dertigers, zeker nodig. Want wat zijn wij het spoor bijster. Ondanks dat we hoger opgeleid zijn dan ooit – of misschien wel juist daarom – hebben we geen idee wat te doen. De meesten van ons geloven allang niet meer in een god die het leven richting kan geven en de tijd van ideologieën hebben wij niet meer bewust meegemaakt. Het kapitalisme heeft definitief gewonnen. ‘Links’ bestaat niet meer. We zijn volwassenen geworden en komen er nu achter dat we niet meer zijn dan perfect getrainde consumenten.

Onze identiteit wordt bepaald door wat we bezitten, wie we kennen en hoe de wereld naar ons kijkt. Als de weegschaal een kilo extra aanwijst of er een vlek op onze favoriete broek komt, is onze dag verpest.

We werken allemaal in het bedrijfsleven, want ook bij de overheid draait het nu om efficiëntie en resultaten. Daar hebben we het overigens niet naar ons zin. Op verjaardagen roeren wij onze mond over de verharding, de gejaagdheid, het egoïsme, kortom, de ontmenselijking, maar de baas hoeft zijn arm maar te heffen of we krimpen ineen en gaan weer hard aan het werk. We willen dan ook allemaal ‘wat anders’, maar het is ‘een moeilijke tijd’. De huisarts schrijft antidepressiva voor. Maar ook ons leven kent schaarse momenten van rust en inzicht. Mannen als Márquez tonen ons dan een vertrouwen dat ons volkomen vreemd is. Dat het leven goed is - gewoon omdat je leeft.