Redelijk weer voorspeld voor Koningsdag

Het kan op Koningsdag 's avonds afkoelen.
Het kan op Koningsdag 's avonds afkoelen.

De prognoses voor de eerste Koningsdag, komende zaterdag, zijn gematigd positief. Er wordt een temperatuur voorspeld van 17 tot 21 graden. Het kan behoorlijk bewolkt zijn, en in de middag en avond kunnen er lokaal een paar buien vallen. Het weer morgen lijkt juist een stuk beter te worden met temperaturen die kunnen oplopen tot 25 graden.

Daarmee kan het morgen de eerste Rokjesdag worden, de dag die in 2009 door schrijver Martin Bril de nodige bekendheid vergaarde. Volgens hem was Rokjesdag:

“…die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. Tot zover de definitie waarop ongetwijfeld het een en ander valt af te dingen, maar daar heb ik geen zin in, sterker nog; het is een prachtige definitie.”

Volgens persbureau Novum moet op zo’n dag de zon schijnen en dient het minimaal 20 graden te zijn.

Kans op lokale buien

Koningsnacht zal droog verlopen, met een gemiddelde temperatuur van 15 graden. Voor Koningsdag zelf is het KNMI redelijk positief. De dag zal droog beginnen, met de nodige bewolking en de zon zal slechts zo nu en dan doorbreken. Net als Weeronline voorspelt ook het KNMI dat er in de loop van de middag en in de avond kans is op een paar lokale buien. Er wordt een minimumtemperatuur voorspeld van 11 tot 12 graden, en in de middag kan die oplopen tot 17 of zelfs 18 graden.

Volgens het KNMI wordt een typische 27 april - de eigenlijke Koningsdag - ook gekenmerkt door een gemiddelde temperatuur van 17 tot 18 graden. Het meteorologisch instituut heeft een speciale site waarop de temperatuur op 27 april sinds 1967 is verwerkt. De hoogste temperatuur werd gemeten op 27 april 2007, met 27,3 graden. 1985 was juist weer extreem fris, met slechts 7,4 graden.
Bij Weerplaza wordt op lokaal niveau rekening gehouden met drie scenario’s:

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl De details over het #zomerse weer morgen en het prima weer op #Koningsdag: http://t.co/uwvGFyv6WG Volg @Weerplaza http://t.co/ZUHvAmr7Uh