Dit is een artikel uit het NRC-archief

Technologie

OESO: hypotheekschuld Nederland gevaar voor banken

Volgens de OESO vormt de hoge hypotheekschuld in Nederland een bedreiging voor de bankensector.
Volgens de OESO vormt de hoge hypotheekschuld in Nederland een bedreiging voor de bankensector. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederland moet meer dan ooit structurele hervormingen blijven doorvoeren om de groei van de economie te bevorderen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over Nederland, dat vandaag is gepubliceerd.

Hoewel de economie langzaam uit het dal klimt, is de potentiële groei nog altijd twee procentpunt lager dan in 2000. Bovendien hebben Nederlanders nog altijd een enorme hypotheekschuld. Die kan de bankensector in gevaar brengen. Volgens de OESO mag Nederland daarom niet afwijken van de ingezette hervormingen op het gebied van de huizenmarkt, overheidsfinanciën, de arbeidsmarkt, de pensioenen én de gezondheidszorg. OESO-topman Angel Gurria:

“De openheid van de Nederlandse economie is een bron van kracht. Maar omdat de groei in Europa en de rest van de wereld op zijn best gematigd zal blijven, mag het land er niet op rekenen mee te liften op buitenlands economisch succes. Het is belangrijker dan ooit je binnenlandse beleid kloppend te krijgen.”

Meer werk maken van aanpak belastingontduiking

Volgens de OESO heeft de economische crisis vooral het midden- en kleinbedrijf hard geraakt. Deze bedrijven hebben nog altijd moeite om kredieten bij banken te krijgen. Daardoor hebben ze moeite om verder te groeien, wat in zijn geheel een gevaar kan opleveren voor de economische groei van Nederland. De OESO pleit daarom voor een systeem waarin deze bedrijven toegang krijgen tot nieuw krediet.

Verder vindt de denktank dat Nederland meer werk moet maken van het bestrijden van belastingontduiking en -ontwijking. Dat kan bijvoorbeeld door het internationaal makkelijker te maken informatie over belastingen te delen. Daarmee wordt het lastiger geld in het buitenland te stallen, in een poging geld uit de greep van de fiscus te houden.

Positief is de OESO over het Nederlandse innovatiebeleid. Nederland heeft een van de geavanceerdste kenniseconomieën van Europa. Wel zou Nederland meer kleine bedrijven moeten betrekken in het zogeheten topsectorenbeleid van de Nederlandse economie. Zo zouden bedrijven innovatiever kunnen zijn als ze samenwerken met onderzoeksinstituten.

De OESO publiceert elke twee jaar een rapport waarin de stand van zaken van de Nederlandse economie in kaart wordt gebracht. Op verzoek van de Nederlandse overheid heeft de OESO dit keer ook gekeken naar het Nederlandse innovatie- en kennisbeleid en het Nederlandse regionale beleid. (Novum)

Het hele rapport is hier in te zien:

Netherlands 2014