‘Israël schort vredesbesprekingen met Palestijnen op’

Premier Benjamin Netanyahu.
Premier Benjamin Netanyahu. Foto Reuters / Gali Tibbon

Israël heeft besloten de vredesonderhandelingen met de Palestijnen voorlopig stop te zetten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Israëlische media. Het besluit volgt op het onverwachte akkoord dat de rivaliserende Palestijnse facties Fatah en Hamas gisteren tekenden. De partijen werden het eens over een te vormen eenheidsregering onder leiding van president Abbas (Fatah).

De Palestijnse Autoriteit, het bestuur van de Palestijnse gebieden, krijgt ook te maken met economische sancties. Het zogeheten Israëlische veiligheidskabinet, dat onderdeel is van de regering en wordt geleid door de premier, zou tot het besluit zijn gekomen na een zes uur lange vergadering. Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu wilde geen commentaar geven.

De Israëlische premier Netanyahu liet gisteren wel al zijn afkeur blijken van het akkoord. “Abbas heeft Hamas verkozen boven vrede”, zei hij. “Wie voor Hamas kiest, wil geen vrede.” Israël weigerde met Hamas over vrede te onderhandelen zolang de organisatie de staat Israël, en eerder met Israël gesloten akkoorden, niet expliciet erkent.

Van eenheidsregering naar burgeroorlog

De eenheidsregering die Fatah en Hamas gisteren overeenkwamen staat onder leiding van president Abbas (Fatah). Binnen zes maanden moet die nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen voorbereiden. In 2006 ontaardde de laatste eenheidsregering in een burgeroorlog. Sindsdien heeft Hamas de door Israël geblokkeerde Gazastrook in handen en regeert Fatah de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.