Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Herstel vertrouwen in Portugal is opsteker voor de eurozone

Portugal herwint vertrouwen op de financiële markten. Het maakt zich op om Europa’s hulpprogramma te verlaten.

Portugal heeft gisteren een belangrijke stap gezet om spoedig als tweede ‘geredde’ euroland zonder financiële noodsteun verder te kunnen. Voor het eerst sinds het land begin 2011 noodleningen aanvroeg bij Europa en het IMF, wist Lissabon gisteren zelfstandig staatsobligaties met een looptijd van tien jaar uit te geven. Het betaalt over de uitgegeven 750 miljoen euro een rente van 3,57 procent. Begin 2012 piekte de Portugese tienjaarsrente nog op ruim 17 procent.

De veiling is een belangrijke opsteker voor de eurozone. Het onderstreept hoe het marktsentiment verbeterd is in de periferie van de muntunie. Investeerders stappen sinds enkele maanden enthousiast in staatsschuld van landen, die ze na het uitbreken van de eurocrisis juist in toenemende mate wantrouwden. Inmiddels vrezen beleggers niet langer dat de eurozone zal opbreken. Tegelijkertijd bieden de ‘perifere’ obligaties nog wel een relatief hoog rendement.

Voor Portugal komt de omslag op een gunstig moment. In mei loopt het hervormings- en bezuinigingsprogramma af dat het in ruil voor de 78 miljard euro aan noodleningen kreeg opgelegd door de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds). De komende weken moet duidelijk worden of Lissabon een clean exit krijgt, zoals Ierland eind vorig jaar.

Cruciaal voor zo’n besluit is dat de Portugese zelfstandig op de kapitaalmarkten terecht kan. De veiling van gisteren laat zien dat dit momenteel het geval is. Portugal heeft de voorwaarden van de trojka relatief trouw uitgevoerd. Economisch begint het land langzaam uit het dal te kruipen.

Door de hoge staatsrentes leek verlenging van de noodsteun een half jaar geleden nog onvermijdelijk, het zij in de vorm van een tweede reddingsactie (bail-out), dan wel in de vorm van een preventieve kredietlijn van het Europese noodfonds ESM. Aan beide opties zouden voor de regering sterke voorwaarden over extra bezuinigingen en hervormingen hebben gekleefd. De centrum-rechtse regering streeft dan ook nadrukkelijk naar een ‘clean exit’. In de aanloop naar de Europese verkiezingen, eind mei, spreekt zij nu al van „het herwinnen van onze soevereiniteit”.