Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Aantal verkeersdoden in Nederland vorig jaar afgenomen

Een politieman maakt foto's na een dodelijk ongeval in Hoensbroek.
Een politieman maakt foto's na een dodelijk ongeval in Hoensbroek. Foto ANP/Marcel van Hoorn

In 2013 kwamen in Nederland 570 mensen om door verkeersongevallen. Tachtig minder dan in 2012, wat een daling van twaalf procent betekent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

In heel Europa daalde het aantal verkeersdoden met gemiddeld acht procent. Het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders in Nederland daalde van 56 naar 29. Bij bestuurders of passagiers van personenauto’s daalde dit aantal van 232 naar 193. De helft van deze 193 slachtoffers kwam om het leven tijdens een botsing met een ander voertuig.

Meer slachtoffers onder scootmobielgebruikers

Het aantal fietsers dat is omgekomen in het verkeer is met 8 procent gedaald, van 200 in 2012 tot 184 in 2013. Het aantal verkeersdoden onder voetgangers nam af van 68 naar 56.

Het aantal dodelijke slachtoffers van een verkeersongeval onder gebruikers van een scootmobiel is toegenomen, van 23 in 2012 naar 32 in 2013. Ook het aantal verkeersdoden onder bromfietsers en scooterrijders nam toe, van 44 naar 48.

Schulz zet zich in voor veiligheid van fietsers en ouderen

Minister Schultz van Verkeersveiligheid laat in navolging van deze cijfers weten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten samen te werken aan een lokale aanpak voor Veilig Fietsen. Daarnaast ondersteunt Schultz het programma Blijf Veilig Mobiel dat zich richt op veilige mobiliteit voor ouderen.