Wanneer viel voor het laatst het licht uit?

Nederland wordt geprezen om zijn energiebeleid // We hebben het betrouwbaarste energienet ter wereld // De liberalisering van de energiemarkt is een succes // Nu alleen nog wat duurzamer zijn

Als je het licht aandoet of de verwarming ietsje hoger zet, merk je niet dat de energiewereld op zijn kop staat. Toch is dat zo.

De energieverhoudingen in de wereld veranderen. Traditionele importeurs worden exporteurs en exporteurs, zoals Nederland, moeten zich opmaken voor een nieuwe toekomst als importeur. Steenkool verdringt gas, de prijzen lopen steeds verder uit elkaar, de handelsstromen zoeken nieuwe routes. Gisteren verscheen het rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), waarin het IEA alle aspecten van het Nederlandse energiebeleid tegen het licht houdt. Hoe staat Nederland ervoor?

Nederland doet veel goed

In die veranderende wereld weet Nederland goed stand te houden. We krijgen zelfs tal van pluimen. Zo beschikken we over het betrouwbaarste energienet van de hele wereld. Wanneer viel hier het licht voor het laatst uit? Ook noemt het IEA de liberalisering van de energiemarkt een succes. En de ‘gasrotonde’, ons knooppunt voor het transport van gas krijgt lof. Dankzij de aanleg van opslagbekkens en van een LNG-terminal in de Rotterdamse haven kan Nederland straks net zo makkelijk exporteren als importeren, als het moet.

Maar ook veel niet goed

Zo gaat het nog steeds niet best met de duurzaamheid. Nederland bungelt met slechts 4,5 procent van het energieverbruik uit hernieuwbare, duurzame bronnen onderaan op de lijst van IEA-landen.

En wat erger is: het relatief schone, maar dure gas wordt verdrongen door olie en steenkool, grondstoffen die veel meer CO2 uitstoten. Fossiele brandstoffen bepalen 90 procent van de totale energiemix. In plaats van minder uitstoot, is Nederland op weg om veel meer CO2 te gaan uitstoten.

Het vorig jaar afgesloten Energieakkoord is een goede zaak, zegt het IEA. Daarin ligt vastgelegd dat in 2020 14 procent van de energie uit duurzame bronnen moet komen. „Maar dan moeten de afspraken die zijn gemaakt wel strikt worden uitgevoerd”, benadrukt Maria van der Hoeven, directeur van het agentschap.

Het IEA-rapport wijst erop dat er de komende tijd een „aanzienlijke variatie” zal zijn in elektriciteitsstromen door de groei van regionale, duurzame energie. Elektriciteit zal niet meer uit centrales komen, maar lokaal worden opgewekt. Dat zal wel grote gevolgen hebben voor zowel de prijs van elektriciteit als voor de internationale handel.