Kinderleidster verzon blindedarmoperatie

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Pedagogisch medewerkster versus kinderopvang De Honderd Huizen Wat? Kort geding over ontslag Waar? Kantonrechter Overijssel Wanneer? 8 april 2014

Waarom?

‘Ben vannacht naar het ziekenhuis gegaan en word straks geopereerd aan mijn blindedarm’. Dat Whatsappbericht stuurde de pedagogisch medewerkster naar haar baas op 6 januari. Die baas probeerde haar de volgende dag een bloemetje te sturen, maar in geen enkel ziekenhuis was de vrouw te vinden. Na een lange zoektocht en contact met haar familie bleek ze eerst in Duitsland te zijn geweest en daarna op Texel, maar niks te mankeren aan haar blindedarm. Op 16 januari wordt de vrouw op staande voet ontslagen, niet alleen vanwege werkweigering, de valse ziekmelding en de onbereikbaarheid, maar ook omdat ze ooit de kinderen in haar eigen (niet APK- gekeurde auto) van school haalde en omdat ze geen inzage gaf in haar bankrekening waarop het geld van de personeelspot werd gestort. Volgens de ontslagen vrouw was ze overspannen en daarom onterecht ontslagen.

De eis

De pedagogisch medewerker wil weer aan het werk en haar achterstallig loon ontvangen. De kinderopvang eist een schadevergoeding van 4.092 euro.

De uitspraak

De kantonrechter rekent het de vrouw zwaar aan dat zij ten onrechte meldde dat ze zou worden geopereerd aan haar blinde darm. Volgens de vrouw kwam het doordat ze overspannen was, dat heeft ze met een brief van haar huisarts en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige proberen te bewijzen. De kantonrechter oordeelt dat het niet vaststaat dat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was en dat het verhaal over de zogenaamde operatie op zichzelf al reden genoeg is voor ontslag op staande voet.

De eis van de ontslagen vrouw wordt afgewezen. Ook de schadevergoeding die de kinderopvang eist wordt afgewezen omdat er geen spoedeisend belang bij is. De ontslagen vrouw moet 400 euro aan proceskosten betalen.

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere