Dit is een artikel uit het NRC-archief

Luchtvaart

Voor de kick van het hoogste gebouw ter wereld springen

Springen van het hoogste gebouw ter wereld. Niet alleen doodeng om te doen (vermoedelijk), ook best eng om naar te kijken. Zie hier hoe twee professionele springers van de Burj Khalifa in Dubai basejumpen.

828 meter is-ie. Er werd eerder vanaf gesprongen, in 2010, maar dat was van een lager punt op het gebouw. Nog steeds hoog, daar niet van: 672 meter. Het werd destijds het wereldrecord basejumpen.

Dat record is nu ruimschoots verbroken, al deden de mannen het daar naar eigen zeggen niet voor. Ze sprongen van een verdieping die speciaal voor de sprong op het gebouw was geplaatst. Alleen de bouw van het plateau van drie bij één meter was al een hele onderneming - het kostte drie dagen.

Oefenen gebeurde in Zwitserland, door van de Lauterbrunnen te springen. Die berg heeft ongeveer dezelfde hoogte. Ook sprongen ze uit helikopters in Dubai, zo meldt de Arabian Gazette. Eén van de basejumpers, Fred Fugen, zegt in dat artikel:

“Dit was de sprong van mijn leven en een prestatie waar ik drie jaar lang heel hard voor heb getraind. Ik ben blij dat we succesvol landden, en onze levensdroom hebben waargemaakt.”