Vlaming Bert Gabriëls houdt van dwaze, draaiende redeneringen

De identiteitskaart die Bert Gabriëls was kwijtgeraakt in een andere stad, is door de eerlijke vinden opgestuurd in een doosje. Maar om het pakketje op het postkantoor te kunnen afhalen, moet hij zijn identiteitskaart laten zien. Op dat probleem had hij geen antwoord, zegt de Vlaamse cabaretier. Een Hollander had dat wel gehad.

Over verschillen tussen Belg en Nederlander gaat het onder meer in Zonde van uw avond. Zijn methode: in elkaar draaiende redeneringen en dwaze verhalen. Gabriëls is er dol op. Zijn vriendin is boos omdat hij een geheim heeft, dat hij niet durft te vertellen. Dan had hij beter kunnen liegen, zegt ze. Tot zijn verbazing. Die toont hij ook bij het raadsel van ‘geloven’, dat volgens hem altijd gekoppeld is aan ‘niet weten’. Hij stelt: „Er is geen gelovige die gelooft, want ze geloven in God omdat hij bestaat. Maar als je zeker weet dat hij bestaat, dan geloof je niet, dan weet je het.”

Zo legt Gabriëls voortdurend woorden en uitdrukkingen op de snijtafel, met humor, en met wisselend vertoon van scherpzinnigheid.

Speciaal voor Nederland stelde Gabriëls (1973) dit programma met ‘hoogtepunten’ samen uit de drie Vlaamse shows die hij maakte. Dat is wellicht de reden dat Zonde van uw avond, hoe soepel en snedig hij ook vertelt, niet helemaal in balans lijkt. Een euvel is ook dat Gabriëls over onderwerpen als racisme, communiceren en ‘normaal doen’ te weinig opmerkelijks weet te zeggen. Geestiger is hij op de momenten dat hij minder pretenties heeft.