Dankzij muur Mourinho houdt Chelsea stand bij Atlético

Chelsea-keeper Petr Cech komt in botsing met Raúl Garcia van Atlético, die een duw van David Luiz had gekregen.
Chelsea-keeper Petr Cech komt in botsing met Raúl Garcia van Atlético, die een duw van David Luiz had gekregen. Foto Reuters

Atlético Madrid is er in het eigen stadion Vicente Calderón niet in geslaagd te scoren in de eerste halvefinalewedstrijd in de Champions League tegen Chelsea: 0-0. De muur die Chelsea-coach José Mourinho sans gêne had opgetrokken rond het strafschopgebied hield stand, waarmee de Portugese afbraakspecialist zicht heeft op zijn derde finale. De return is volgende week in Londen.

De enige tegemoetkoming van Mourinho aan de Madrileense fanswas een basisplaats voor Chelsea-spits Fernando Torres, kind van Altético, die echter veroordeeld was tot een eilandbestaan rond de middellijn. Atlético - Chelsea was een weinig aantrekkelijke illustratie van wat er kan gebeuren als twee teams elkaar treffen die het op internationale topniveau het spel liever aan de ander laten. Je hoopt dat het meevalt, maar dat deed het niet.

In doelpogingen leek het nog heel wat met de ploeg van Diego Simeone (26, waarvan tien op doel), maar het waren vooral schoten van afstand en kopkansjes. Chelsea bracht er niets tegenover en zo ontspon zich een duel dat het aanzien amper waard was. Chelsea hield met succes tegen, ondanks het vroege uitvallen van doelman Petr Cech met een schouderblessure. Ook aanvoerder John Terry moest, halverwege de tweede helft, de strijd staken. Beide zijn geblesseerd voor de return én het Engelse topduel zondag tegen Liverpool. Maar de muur bleef ondoordringbaar, zelfs met inbreng van Atlético’s Turan en, in de slotfase, Villa.

De ironie is dat Mourinho ooit zelf klaagde over ‘het parkeren van de bus’ voor het eigen strafschopgebied, toen Tottenham Hotspur het eens waagde Chelsea met eigen wapenen te bestrijden. Maar Mourinho is alle schaamte allang voorbij, met bijvoorbeeld weer een passief-agressieve sneer, verpakt als felicitatie, richting het Engelse scheidsrechterskorps afgelopen weekend. Zijn ploeg haakte praktisch af in de titelrace na een nederlaag tegen Sunderland. Nu overweegt Mourinho zelfs een B-ploeg op te stellen tegen titelfavoriet Liverpool, teneinde zijn ploeg rust te gunnen voor de return woensdag tegen Atlético.

Over scheidsrechter Jonas Eriksson had Mourinho gisteravond overigens weinig te klagen, met Frank Lampard die ontsnapte aan een tweede gele kaart toen hij de bal met de arm beroerde. De arbiter gaf wel de vrije trap, niet de kaart. Niettemin ontbreekt Lampard volgende week wegens een schorsing.

Atlético treft in Londen volgende week dus een verzwakt Chelsea. En het kan zich vasthouden aan een regel die in het recente verleden opgeld deed. De afgelopen zes edities van de Champions League won de club die Barcelona heette of die Barcelona had verslagen.