Van rum en sabel tot qat en kalasjnikov

In ‘Last Hijack’ komen echte, Somalische piraten aan het woord. En dat blijken heel andere types dan de romantische vrijbuiters die van Douglas Fairbanks Sr. tot Johnny Depp succes hadden met zogenaamde ‘swashbucklers’.

Treasure Island

Robert Louis Stevensons roman uit 1883 werd meermalen verfilmd en leverde hét beeld van de piraat als amorele, maar tegelijk sympathieke romantische held met ooglapje, houten been, papegaai op de schouder en bandana op het hoofd. Van Long John Silver naar Kapitein Haak in Peter Pan is een kleine stap.

The Black Pirate (1926)

De piraat is een veelvoorkomend figuur in het genre van de swashbuckler, waarin atletische acteurs als Douglas Fairbanks Sr. hun kunnen met zwaard en schild (buckler) tentoonspreidden. Omdat piraterij moreel verwerpelijk was, transformeren piraten indertijd meestal tot rechtschapen held, zoals The Black Pirate.

The Sea Hawk (1940)

De Australische acteur Errol Flynn was een waardig opvolger van de flamboyante Fairbanks: de personificatie van de woest aantrekkelijke vrijbuiter. In The Sea Hawk speelt hij piraat Geoffrey Thorpe die zich van schatjager ontpopt tot patriot die koningin Elizabeth bijstaat. Een vurige schone helpt daarbij ook natuurlijk.

Pirates of the Caribbean (vier delen sinds 2003)

Na decennia zonder memorabele piraten zette Johnny Depp hem weer op de kaart. Gemodelleerd naar Rolling Stone Keith Richards maakte hij van kapitein Jack Sparrow een cartooneske boekanier, liever laf dan heldhaftig. Omdat de piraat altijd al een stereotype was, de enige juiste keuze.

Captain Phillips (2013)

In het echt zijn piraten minder aantrekkelijk. Ze kapen een (meestal onbewapend) schip met liefst een westerse bemanning in ruil voor losgeld. In Captain Phillips tracht de qat kauwende Somaliër Muse het tevergeefs zakelijk te houden terwijl zijn collega’s doordraaien. Het leverde acteur Barkhad Abdi een BAFTA op.