Valverde wint de Waalse Pijl, Mollema vierde

Valverde gaat winnend over de streep op de Muur van Huy, achter hem Daniel Martin en Bauke Mollema.
Valverde gaat winnend over de streep op de Muur van Huy, achter hem Daniel Martin en Bauke Mollema. Foto AP / Yves Logghe

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar was in de sprint bergop als eerste boven op de Muur van Hoei.

Daniel Martin eindigde op gepaste afstand als tweede, gevolgd door Michal Kwiatkowski. De Nederlanders Bauke Mollema (Belkin) en Tom-Jelte Slagter (Garmin) werden vierde en vijfde. Valverde volgt met zijn zege landgenoot Daniel Moreno op als winnaar in Huy.

Moreno eindigde als negende, een plek voor de winnaar van de Amstel Gold Race: Philippe Gilbert.

Drietal ontsnapte vroeg

Vanaf 20 kilometer na de start reed een drietal renners op kop. Het ging om de Litouwer Ramunas Navardauskas, de Belg Preben van Hecke en de Australiër Jonathan Clarke. Op twaalf kilometer voor het einde werden de koplopers ingerekend door het peloton.

De beslissing viel op de laatste beklimming van de Muur van Huy. Vooraf waren Joaquim Rodriguez, Frank Schleck en Damiano Cunego nog betrokken bij een valpartij.

Mollema ging als eerste van de toppers

Als een van de eerste toppers zette Mollema aan op de steile klim. Hij kwam niet weg, maar handhaafde zich net als Slagter knap van voren. Martin deed een serieuze uitlooppoging. Die werd gepareerd door Valverde, hij kwam uiteindelijk met verschillende fietslengtes voorsprong over de finish.

In de sprint bergop strijden van links naar rechts Valverde, Mollema, Martin, VanEndert en Kwiatkowski om de winst. Foto AFP / Eric Lalmand

Valverde moest wachten op zijn kans, zei hij achteraf:

“Deze overwinning betekent veel voor mij. De laatste jaren was ik dicht bij de overwinning, stond ik op het podium, maar heb ik geen klassieker kunnen winnen. Ik moest geduldig blijven in de finale, er was geen ruimte om in te halen, maar uiteindelijk ging de deur open.”

Valverde won de Waalse Pijl eerder in 2006. Het is zijn eerste grote klassiekerzege sinds zijn rentree in het peloton in 2012 na het uitzitten van een dopingschorsing.