The Greenery doet er als veiling steeds minder toe

Coöperatie The Greenery schrapt 350 banen. Grote winkelbdrijven omzeilen steeds vaker de veiling.

De traditionele veilingen in Nederland hebben het moeilijk. Supermarkten, van oudsher een grote afnemer, kopen hun producten niet exclusief meer op de veiling. Groente- en fruitcoöperatie The Greenery heeft daar last van, zegt een woordvoerder.

Het is echter niet de enige reden voor het schrappen van 350 van de 1.645 banen, zoals The Greenery gisteren aankondigde. De coöperatie kampt met hoge vervoerskosten (van teler naar veiling naar koper), concurrentie van andere veilingen en „prijsdruk vanuit de kopers”. „Een kwestie van vraag en aanbod”, vindt Mark Jansen. Hij is voorzitter van de branchevereniging van supermarkten, CBL.

Volgens Jansen zorgen veilingen voor een „lange keten” van teler naar afnemer, maar de veilingverkoop is ook te anoniem. „Producten komen binnen op pallets van The Greenery, waardoor het contact met de teler verwatert.” Hij wijst op recente voedselschandalen. „Niet dat die door de veiling komen, maar supermarkten hebben graag zelf contact met de telers. Om elk risico uit te sluiten.”

Albert Heijn koopt alles al zelf in. Zij doen voor hun groente en fruit aan „contractteelt” met Bakker Barendrecht. Daarmee maken ze afspraken over goede prijzen voor de telers en bespreken ze de hoeveelheid die ze afnemen. Incidenteel wordt er wel bij The Greenery gekocht, „maar alleen om een eventueel tekort op te vangen”.

Er moet iets veranderen in de manier waarop de veiling werkt, concludeert The Greenery. Temeer daar over 2013 een verlies van 21 miljoen euro is geleden. De veiling wil bezuinigen op de bedrijfsvoering. Aangesloten telers, die ook aandeelhouder zijn van het bedrijf, zouden zo hun kosten zien dalen. Het bedrijf wil daarmee de slag winnen van andere telerscoöperaties, zoals Fruitmasters en HarvestHouse.

Ook investeert The Greenery nu in verkoop op locatie, waarbij het fruit niet meer eerst naar de veiling hoeft, voordat het naar de koper gaat.