Terugkijken: Edwin de Roy van Zuydewijn wil Beatrix voor de rechter

Edwin de Roy van Zuydewijn wil prinses Beatrix voor de rechter slepen. Dat zei hij vanavond in het interviewprogramma Eén op Eén. “Er zijn misdrijven gepleegd, strafbare feiten, waar zij weet van had. Dat is incorrect.” Kijk hier de uitzending terug.

Edwin de Roy van Zuydewijn.
Edwin de Roy van Zuydewijn. Foto ANP / Valerie Kuypers

Edwin de Roy van Zuydewijn wil prinses Beatrix voor de rechter slepen. Dat zei hij vanavond in het interviewprogramma Eén op Eén. “Er zijn misdrijven gepleegd, strafbare feiten, waar zij weet van had. Dat is incorrect.” Kijk hier de uitzending terug.

Volgens De Roy van Zuydewijn wist de koningin dat de directeur van haar kabinet, Felix Eduard Robert Rhodius, vertrouwelijke informatie aan zijn schoonvader en zwager doorspeelde. De Roy van Zuydewijn gaat eerst een civiele rechtszaak aanspannen om zo te kijken of het klopt dat prinses Beatrix op de hoogte was van het onderzoek dat het Koninklijk Huis naar hem deed. Als dat zo is, moet het Openbaar Ministerie er een strafzaak van maken, vindt hij.

Prins Bernhard liet De Roy van Zuydewijn onderzoeken

De voormalig econoom was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita. In een reeks interviews in HP/De Tijd vertelde het stel in 2003 dat de koninklijke familie De Roy van Zuydewijn in de gaten hield en tegenwerkte. Toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) erkende dat De Roy van Zuydewijn zonder medeweten van het kabinet door de BVD, de voorganger van de AIVD, is onderzocht en afgeluisterd.

Ook zijn familie zou zijn bespioneerd. Eind vorig jaar bleek dat prins Bernhard daar opdracht toe had gegeven. In 2000 zou hij De Roy van Zuydewijn een “vijandig projectiel” hebben genoemd dat “onschadelijk moet worden gemaakt”.

De Roy van Zuydewijn noemt vaak bizarre voorvallen

Wie Edwin de Roy van Zuydewijn spreekt, krijgt vaak bizarre voorvallen te horen, schreef onze redacteur Tom Kreling in december in NRC Handelsblad. Bijvoorbeeld over een busje met geblindeerde ramen dat een paar dagen voor zijn huisje staat. Daarin ziet De Roy de hand van het Koninklijk Huis. In de afgelopen tien jaar boekte De Roy toch veel overwinningen, schreef Kreling:

“Werd hij eerst weggezet als oplichter en charlatan, ineens bleken veel van zijn beschuldigingen niet zo gek. Toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius had inderdaad de inlichtingendienst aan het werk gezet om De Roy na te trekken, zonder dat de verantwoordelijke ministers hiervan op de hoogte waren. Ook had hij bij de Sociale Dienst van Amsterdam een dossier van De Roy opgevraagd. Zijn bevindingen deelde hij met leden van het Koninklijk Huis, onder wie prins Bernhard. Toenmalig premier Balkenende moest dit alles schoorvoetend toegeven. Daarna had Rhodius ook nog eens bij Bouwfonds geïnformeerd naar De Roy, die daar van 1998 tot 2002 had gewerkt. En hij had aan toenmalig voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman gevraagd om bij Bouwfonds te informeren naar zijn functioneren. In 2002 hield het werk van De Roy bij Bouwfonds ineens op. Hij werd gewoon niet meer ingehuurd. Nooit meer gebeld.”

Lees ‘De lange strijd van Edwin de Roy van Zuydewijn’ (€)