Tbs’ers klagen over veiligheid en behandeling in Venrayse kliniek

Tbs’ers hebben beschikking over messen. De Rooyse Wissel heeft „problemen”, zegt een advocaat.

Een groep gedetineerden in de tbs-instelling De Rooyse Wissel heeft de beschikking over slagersmessen, sigaretten, telefoons en geld. Dat is te zien op beelden die het EO-programma Dit is de dag vanavond uitzendt. Eén van de gevangenen laat twee grote messen zien, en zegt: „Je kunt hiermee een bloedbad aanrichten.” Ook is er volgens de gevangenen soms geen begeleiding aanwezig.

Het initiatief voor de reportage kwam van de gedetineerden zelf. Zij maakten de opnamen met een telefoon. De gedetineerden zeggen aandacht te willen vragen voor de gevaarlijke situatie in de kliniek. Een van hen zegt zich al maanden onveilig te voelen. Hij zelf zit vast voor geweld, gepleegd onder invloed van drugs. De combinatie van drugs en wapens is volgens hem in deze groep gevangenen „een dodelijke mix”. Ook wil hij aandacht voor het gebrek aan behandeling en begeleiding in de kliniek in Venray.

Volgens advocaat Job Knoester is De Rooyse Wissel een kliniek met problemen. Zijn kantoor behandelt ruim 10 procent van alle tbs’ers in Nederland.

Volgens Knoester geldt in het algemeen dat in het tbs-beleid de balans tussen behandeling en beveiliging de afgelopen tien jaar verstoord is geraakt. „Er is een doorgeslagen veiligheidsdenken, wat behandeling in de weg staat.”

De kliniek zegt in een schriftelijke reactie op een samenvatting van de uitzending dat zijn veiligheidsbeleid afdoende waarborgen biedt. „Er is sprake van regelmatige en zorgvuldige toegangscontroles, controles van verblijfs- en gebruiksruimtes, fysieke controles en controles op middelengebruik. Hoewel voor iedereen de richtlijnen over wat wel en niet geoorloofd is zeer helder zijn, worden zo nu en dan zaken zoals door u gemeld aangetroffen. Uiteraard volgen dan gepaste maatregelen.”

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is er geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van de kliniek.