Aanslagen jihadi’s uit Nederland

Twee Nederlandse Syriëgangers hebben vorig jaar een zelfmoordaanslag gepleegd. De eerste reisde vanuit Syrië naar Irak en pleegde daar een aanslag met een rugzakbom. De ander deed dat in Syrië met een autobom. Dat maakte minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag bekend.

Wanneer de aanslagen plaatsvonden, zei de minister niet, evenmin hoeveel mensen er omkwamen.

Nog steeds gaat er veel dreiging uit van terugkerende Syriëgangers. Dat staat in het vandaag gepresenteerde jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Inmiddels zijn dat er zo’n dertig. Ruim honderd Nederlanders vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihad. De AIVD gaat ervan uit dat meer dan tien Nederlandse Syriëstrijders gesneuveld zijn. Onder de reizigers naar Syrië bevinden zich ook steeds jongere personen en vrouwen; of die vrouwen hun man achterna reizen, vermeldt de AIVD niet.

De strijd in Syrië zorgt ook in de moslimgemeenschap voor onrust en verharding van standpunten, constateert de dienst. Gematigde geluiden, onder meer van imams, dreigen daardoor te worden genegeerd of zelfs veroordeeld.