Niemand wil z’n oma op Facebook

Elke week kiest nrc.next een

start-up met potentie. Deze

week: digitaal foto’s delen met je digibete (groot)ouders

Bedrijf: Famatic

Oprichters: Thijs Suijten (32) en Peter Rimmelzwaan (49)

Website: Famatic.com

Wat is het idee?

De oprichters noemen Famatic een ‘sociaal fotolijstje’. Het is bedoeld voor je digibete ouders, schoonouders of grootouders. Aan hen geef je een fotolijst waarop jij op afstand digitaal foto’s met ze kunt delen – zonder dat zij daar sociale media voor nodig hebben.

Waarom is dat handig?

Grootouders willen hun kleinkinderen zien opgroeien. Ze willen foto’s zien van eerste stapjes, hapjes, pakjes, vakanties. En jonge ouders doen natuurlijk niets liever dan dat soort foto’s van hun kroost delen. Maar dat doen ze wel op sociale media, die gaan ze heus niet meer afdrukken. (Groot)ouders en sociale media kunnen daarentegen een toxische combinatie zijn. Ze begrijpen er niets van, hoe vaak je ze het ook uitlegt, en intussen klagen ze wel dat ze van alles missen. Of misschien wel erger: ze zitten wél op Facebook, maar misdragen zich daar door iedereen toe te voegen, alles van je vrienden te liken – en zeg nou eerlijk: ze hoeven ook weer niet alles te zien wat jij daar plaatst. Famatic wil daarvoor een oplossing zijn.

Hoe werkt het precies?

Famatic is eigenlijk een versimpelde tablet op een standaard. Jij koppelt het aan bijvoorbeeld je Instagram of een bepaalde fotomap op Facebook. Zo bepaal jij welke foto’s er bij je (groot)ouders op het lijstje verschijnen. Met het touchscreen kunnen ze door de foto’s in jouw map bladeren: dat werkt zo simpel dat zelfs je oude opoe dat kan. Filmpjes kijken kunnen ze er ook mee, en wederom: jij bepaalt welke filmpjes je met ze deelt en welke niet. In plaats van met het fotoboek op schoot je leven doorkijken, kun je ze daar nu ‘live’ en op afstand deelgenoot van maken – zonder dat zij sociale media nodig hebben.

Kans van slagen? Dat is spannend. Het prototype is klaar. Gisteren is Famatic gelanceerd op crowdfundplatform Kickstarter. Ze moeten daar binnen 41 dagen 75.000 dollar ophalen. Het ding kost nu 150 euro. Als ze genoeg ophalen dan zal het in productie gaan en vanaf oktober verkrijgbaar zijn.