Spannend! Televisie

Lezen // Thriller Michael Berg Heller The House of Books, 416 blz. € 19,95 4

Laat kandidaten raden naar de prijs van een stofzuiger of gourmetset. Organiseer een reünie van een bekende landgenoot en zijn voormalige klasgenoten. Of nodig BN’ers uit om aan een elastiek van een brug in Zuid-Frankrijk te springen. Met televisieformats die op een bierviltje passen is producent Tobias Heller een vermogend man geworden.

Critici moeten niks hebben van zijn feelgoodtelevisie. Smalend noemen ze de Heller Entertainment Factory ‘Hellers Ellende Fabriek’. Maar vlak voor zijn zestigste verjaardag lijkt de producent alsnog de waardering te krijgen waar hij zo naar hunkert. Of hij minister van Kunst en Cultuur wil worden. En of hij te gast wil zijn bij Een goed gesprek, hét interviewprogramma van de publieke omroep.

Mijnwerkerszoon Heller is ijdel, gretig neemt hij beide uitnodigingen aan. Het marathongesprek bij de Vrije omroep zal hem de gedroomde erkenning bezorgen, verwacht hij. Maar in de studio, tijdens de live-uitzending, wordt de zakenman geconfronteerd met geheimen uit zijn verleden.

Heller is de zesde thriller van Michael Berg (1956), pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Als schrijver van spannende boeken is hij een laatbloeier. Als student Nederlands las hij vroeger stiekem thrillers, vertelde hij vorig jaar in een interview met de Volkskrant. Zijn medestudenten keken op het genre neer, maar hij genoot: „Boeken die lazen alsof je naar een spannende film keek, daar verloor ik mezelf in.” Van Bergen Henegouwen koos echter voor een loopbaan als journalist bij de publieke omroep en ging pas thrillers schrijven toen hij tien jaar geleden naar Frankrijk emigreerde.

Met zijn vorige thriller Nacht in Parijs won hij vorig jaar de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Daarvan zijn ruim 20.000 exemplaren verkocht. Heller verdient een nog groter publiek. Een knap geconstrueerde roman, razend spannend, en met een zorgvuldig uitgewerkt thema: hoe meedogenloos televisie kan zijn.

Zelfs Heller, mister Television, verkijkt zich op de kracht van het medium dat hem rijk maakte. Tijdens de opname van Het goede gesprek weet de interviewer, een elitaire journaliste die zijn werk ooit ‘de strontbuis’ noemde, de lach van zijn gezicht te krijgen.

Michael Berg laat in Heller werelden botsen: zeg maar Sterren springen van SBS6 (tatoeëerder Dikke Dennis en de bejaarde mediapersoonlijkheid Marijke Helwegen die van de hoge duikplank duiken) versus Zomergasten. Die botsing tussen cultuur met een kleine c en cultuur met een grote C maakt van Heller ook een boek met diepgang.

Charles den Tex en René Appel moeten inschikken; met Michael Berg heeft zich een nieuwe topauteur in het thrillergenre aangediend.