Rotterdamse politie onderzoekt camerabeelden Kuip

Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. Scheidsrechter Bas Nijhuis (M) onderbreekt de wedstrijd.
Vuurwerk op het veld voor het doel van Kenneth Vermeer (L) van Ajax tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip. Scheidsrechter Bas Nijhuis (M) onderbreekt de wedstrijd. ANP / Olaf Kraak

Een gecombineerd team van de politie in Rotterdam en Amsterdam onderzoekt het vuurwerkincident van zondag tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Rotterdamse agenten zoeken bewijsmateriaal dat naar de daders kan leiden en verzamelen, bekijken en analyseren onder meer de camerabeelden.

Als ze klaar zijn, dragen ze hun bevindingen over aan hun Amsterdamse collega’s, die de verdere opsporing voor hun rekening nemen. Het kan volgens de politie lastig worden alle daders te traceren, omdat sommigen bivakmutsen droegen.

‘Goed gesprek tussen Ajax en Heracles

Een delegatie van de harde kern van Ajax heeft een gesprek gevoerd met Heracles Almelo over de wedstrijd van aanstaande zondag. Dat meldt de NOS. Het overleg vond plaats op neutraal terrein, ergens in het midden van het land. Ajaxsupporters zouden hebben toegezegd dat er geen vuurwerk wordt afgestoken en dat ze het veld niet zullen betreden.

Wedstrijd stilgelegd om vuurwerk

Supporters van Ajax gooiden zondag vuurwerk op het veld, waardoor de bekerfinale tussen de Amsterdammers en PEC Zwolle tijdelijk werd stilgelegd. Ondanks de kraters in het veld werd de wedstrijd uitgespeeld. PEC won met 5-1.

Kuip-directeur Jan van Merwijk denkt dat het vuurwerk zich mogelijk al lang voor de wedstrijd in het stadion bevond. Mogelijk is het vuurwerk gegooid om de wedstrijd stil te laten leggen, zodat verlate Ajacieden alsnog een groot deel van het duel konden zien.

De KNVB meldde maandag dat de supporters van beide clubs bij vertrek en bij aankomst zijn gefouilleerd. Ajax maakte maandagavond bekend dat de ongeveer vierhonderd fans die tijdens de bekerfinale in het vak zaten van waaruit het vuurwerk werd gegooid zondag niet welkom zijn bij de eventuele kampioenswedstrijd van aanstaande zondag.