Reizen met NS tijdens spits wordt duurder

De NS wil tarieven van treinkaartjes in de spits verhogen. Zij heeft hierover nieuwe vervoersafspraken met staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA). Woordvoerders van Mansveld en de NS bevestigen dat.

Volgens de nieuwe afspraken mag een enkeltje tijdens de spits maximaal 10 procent duurder worden, een trajectkaart 6 procent. Reizen buiten de spits wordt dan 12 procent goedkoper.

De NS hoopt dat de prijsstijging tijdens de spits leidt tot minder drukke treinen. Het is de bedoeling dat mensen die niet per se tijdens de spits hoeven te reizen een andere trein nemen.

Voor de NS de maatregel invoert, wordt eerst onderzoek gedaan naar het effect van duurdere kaartjes in de spits. Eric Trinthamer, woordvoerder van de NS: „Hoe dat onderzoek precies in elkaar zal steken en wanneer het uitgevoerd wordt, is nog niet duidelijk.” Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Trinthamer: „Pas als blijkt dat de maatregel effect heeft, wordt deze ingevoerd.”

Behalve de prijsstijging is een aantal andere afspraken gemaakt. Zo moet de NS meer treinen inzetten, nachttreinen in het weekeinde langer laten rijden en bij storingen binnen een uur vervangend vervoer regelen. Ook de service moet beter.