Statenlid en persoonlijk medewerker Wilders verlaat PVV

Stephan Jansen, PVV-Statenlid in Zuid-Holland en persoonlijk medewerker van partijleider Geert Wilders, verlaat de partij. In een afscheidsbrief aan fractiegenoten, gepubliceerd in de Volkskrant, schrijft hij dat de partij “nimmer meer serieus zal worden genomen” na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders.

PVV-leider Geert Wilders spreekt met de pers over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken.
PVV-leider Geert Wilders spreekt met de pers over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken. Foto ANP/ Bart Maat

Stephan Jansen, PVV-Statenlid in Zuid-Holland en persoonlijk medewerker van partijleider Geert Wilders, verlaat de partij. In een afscheidsbrief aan fractiegenoten, gepubliceerd in de Volkskrant, schrijft hij dat de partij “nimmer meer serieus zal worden genomen” na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders.

De 31-jarige Jansen meldde zich al bij de start van de PVV in 2006 en werd in 2011 Statenlid in Zuid-Holland. Daarnaast werd hij volgens de krant de rechterhand van Wilders. Jansen geeft als tweede reden voor zijn vertrek de volgens hem linkse koers die de partij heeft ingezet:

“Met het vertrek van onder anderen Joram van Klaveren lijkt de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief te hebben afgelegd binnen de PVV. De linkerkant van de partij zal de komende jaren het beleid nog verder bepalen. Ik heb mij in 2006 aangemeld bij de PVV vanwege het rechtse geluid van Klare Wijn en het Plan voor een nieuwe Gouden Eeuw. Van dit gedachtegoed is weinig tot niets meer over.”

Jansen zal als onafhankelijk Statenlid verdergaan, schrijft hij, en “mij inspannen om een rechts licht te laten schijnen op voorkomende issues”.

‘Personen met meeste vertrouwen willen het liefst weg’

Onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus over dit nieuwe vertrek:

“De PVV-fractie is een groep mensen die elkaar permanent wantrouwt. Ook Wilders zelf wantrouwt zijn eigen fractie. Het betekent dat hij erg leunt op zijn persoonlijke medewerkers. Kleine en grote vertrouwelijkheden worden met hen uitgewisseld.

Dit vertrek maakt twee dingen duidelijk. Een: de personen die binnen de fractie het meeste vertrouwen hebben, zijn degenen die het liefst weg willen: Bontes, Driessen, Van Klaveren, Stassen en nu dus Jansen. Die past in dit rijtje mensen. Twee: het illustreert dat Wilders niet goed kan samenwerken met de mensen om hem heen. Zijn leiderschap wordt altijd beoordeeld op zijn ideeën, maar nooit op of hij daadwerkelijk in staat zou zijn het land te regeren. De manieren waarop hij omgaat met de mensen om hem heen suggereert dat hij niet goed kan samenwerken.”

Er zullen ongetwijfeld nog meer PVV’ers gaan vertrekken. Volgens Meeus “eindigt dit niet meer”.

Leegloop binnen partij

Het vertrek van Jansen is het volgende in een reeks na de uitspraken van Wilders op een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Daar vroeg de partijleider aanhangers of ze meer of minder Marokkanen in Nederland wilden, waarna zij “minder, minder” scandeerden. Wilders antwoordde toen dat dat “geregeld” kon worden.

Zo vertrokken Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen. Ook Statenleden in Friesland, Utrecht, Gelderland en Flevoland en een gemeenteraadslid namens de partij in Den Haag stapten op.

Niet voor allemaal waren de omstreden uitspraken van Wilders de enige reden op te stappen. Net als Jansen nu gaf Van Klaveren aan dat hij onvrede had over de linkse koers van de partij. Inmiddels werkt hij met Kamerlid Louis Bontes, al eerder opgestapt uit de PVV, aan een nieuwe rechtse partij.