Ieder jaar kans op twee flinke meteorieten

Gemiddeld twee keer per jaar dringt er een kleine, maar potentieel destructieve planetoïde de dampkring van de aarde binnen. Dat blijkt uit gegevens van de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization (CTBTO), die gisteren in Seattle zijn gepresenteerd op een persconferentie van de zogeheten B612 Foundation. Volgens oude schattingen zou dat maar eens in de vijf jaar gebeuren.

In verreweg de meeste gevallen gaat het om kosmische rotsblokken van enkele meters die op grote hoogte in de dampkring exploderen. Niemand zou dergelijke explosies opmerken als ‘kernwapenwaakhond’ CTBTO niet zou beschikken over een netwerk van ‘infrageluid’-stations om (illegale) kernproeven op te sporen.

Bij de natuurlijke explosies die zijn gedetecteerd kwam tussen de 1 en 600 kiloton aan energie vrij. De atoombom op Hiroshima gaf een explosie van ongeveer 15 kiloton. Bij de explosie boven de Russische stad Tsjeljabinsk, vorig jaar februari, kwam 500 kiloton vrij.

De B612 Foundation, opgericht door onder anderen enkele voormalige astronauten, is bezig geld in te zamelen voor een ruimtetelescoop die destructieve planetoïden kan opsporen vóórdat ze in de atmosfeer exploderen of – erger nog – in bewoond gebied inslaan.