Oppositie geschokt door zelfmoord asielzoeker - wil debat met Teeven

De oppositie wil opheldering van staatssecretaris Teeven (VVD, Justitie) over de dood van de Armeense asielzoeker.
De oppositie wil opheldering van staatssecretaris Teeven (VVD, Justitie) over de dood van de Armeense asielzoeker. Foto ANP / Bart Maat

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) zich over de zelfmoord van de Armeense asielzoeker komt verantwoorden in de Tweede Kamer.

“Ik zie dit niet als incident, maar als het gevolg van beleid”, zegt Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP). “Advocaten en zorgverleners die bij asielzoekers betrokken zijn, zeggen dat de druk om uit te zetten altijd lijkt te prevaleren boven het verlenen van zorg.” Zij gaat vanmiddag een debat met Teeven aanvragen over het voorval. In elk geval GroenLinks steunt dat verzoek. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is geschokt door de zelfmoord:

“Staatssecretaris Teeven heeft een jaar na de dood van Dolmatov nog bijna geen enkele van zijn beloftes om het asielbeleid humaner te maken ingelost. Zo veel mogelijk mensen uitzetten is nog steeds belangrijker dan een menselijk asielbeleid. Nu is er weer iemand die geen medische zorg heeft gekregen en zelfmoord heeft gepleegd. GroenLinks wil van de staatssecretaris weten wat hij nu wel gaat doen om dit soort incidenten te voorkomen.”

PvdA heeft het liefst debat na meireces

De PvdA wil een debat na het meireces, zegt Kamerlid Marit Maij in een reactie:

“Het is vreselijk dat de Armeense asielzoeker, die in Europa bescherming zocht, kennelijk zo in de war was dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Zeker als iemand onder toezicht van de Nederlandse overheid stond. De PvdA wil binnen twee weken van de staatssecretaris weten wat er precies is gebeurd en of alle overheidsinstanties juist hebben gehandeld. De PvdA wil graag na het meireces een debat over deze zaak. De Tweede Kamer ontvangt morgen het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, over de zelfmoord van de asielzoeker Dolmatov. Ook dat onderzoek willen wij graag bij het debat betrekken.”

Voortman over de positie van de PvdA: “En het wordt hoog tijd dat de PvdA bij zichzelf te rade gaat: wanneer is de maat nu eens vol?”

Sinds begin vorig jaar bekend werd dat de Russische Aleksandr Dolmatov in zijn cel zelfmoord pleegde, staat Teevens asielbeleid extra in de aandacht. Hij zegde toen onder druk van coalitiepartij PvdA toe om het asielbeleid humaner te maken.

Update 15.22 uur: Een groot deel Kamer wil zo snel mogelijk na het meireces een debat met staatssecretaris Teeven voeren over de kwestie. Wanneer het debat precies zal plaatsvinden is nog onduidelijk.