Op zoek naar de ‘hacker’ in Volendam

Het uitje van een school: Social Chaos.

Bedrijf: Prof. Dr. Gunningschool

Deelnemers: 28

Prijs: 2.300 euro

Wat is het doel?

Wat als de wereld om je heen een groot spel is? Evenementenbureau Neverrest probeert precies die paranoia op te roepen tijdens Social Chaos. Aan de hand van vragenlijsten, filmpjes en hints moeten zes teams codes achterhalen om een hack te voorkomen. Het bedrijf heeft al dagen voorpret gekweekt. Deelnemers kregen niet te beantwoorden sms’jes, rare mails en een vriendschapsverzoek van Prachtige Pamela op Facebook.

Wat gaan ze doen?

In Volendam lopen acteurs rond. Het zijn typetjes uit de directe omgeving van de ‘meesterhacker’. Deelnemers moeten de identiteit van de meesterhacker achterhalen en de kraak voorkomen door in discussie te gaan met de lijpe types die je zomaar tussen de kibbeling etende toeristen tegenkomt. De andere teamleden werken binnen vragenlijsten af met hulp van sociale media en apps. Een goede samenwerking tussen beide teamhelften is essentieel.

En, hoe was het?

Prachtige Pamela kan er vandaag niet bij zijn, legt spelleider Stefan uit in bar dancing ’t Gat van Nederland. De borsten van Doutzen Kroes gelukkig wel. Softerotische foto’s sieren de muur van de kroeg die dit keer spellocatie is. De sleutelfiguren van de kraak worden geïntroduceerd in een NOS-nieuwsbulletin. De butler van de meesterhacker spreekt de teams streng toe. Daarna krijgen ze een koffer met iPad, organogram, vragenlijsten, polaroidcamera en Blackberry. Team vijf krijgt instructies om Henny Hashtag te zoeken. De doorgedraaide rechercheur schuifelt mank en gebogen met snoepzak en paraplu door Volendam. Zoals alle acteurs blijft ze perfect in haar rol. Krijsen, slaan met de paraplu – geen middel wordt geschuwd om deelnemers af te weren. Omgaan met moeilijke types, dat zijn ze bij de Prof. Dr. Gunningschool wel gewend. De school onderwijst kinderen met een gedragsstoornis. Schoolpsycholoog Marcel Mem schiet onmiddellijk in zijn rol. De ene lastige ontmoeting leidt tot instructies voor de volgende, follow-upvragen en nog meer hints. Een grote klok tikt ondertussen de secondes af. Zenuwslopend. De leraren rennen door Volendam. Uiteindelijke blijkt iedereen in het geheim gefilmd. Hilarisch, vindt de groep. Zo houd je volwassenen wel vier uur geboeid.