Ook in de zorg is je baan niet veilig

Gisteren presenteerde minister Lodewijk Asscher een plan voor omscholing van medewerkers in de zorg // Ze moeten leren om mensen thuis te verzorgen

Illustratie Veronique de Jong

Verzorgers in bejaardentehuizen moeten zo worden omgeschoold dat ze binnenkort aan de slag kunnen als verzorgers bij ouderen thuis. Dat is een van de plannen uit het banenplan dat minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren presenteerde. Voor een bedrag van 200 miljoen euro worden 80.000 zorgmedewerkers omgeschoold voor een nieuwe baan.

Het plan was nodig omdat er de komende jaren veel gaat veranderen in de langdurige zorg, de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Door de vergrijzing zijn steeds meer ouderen die zorg nodig zullen hebben. De overheid stimuleert dat die zorg zoveel mogelijk thuis plaatsvindt. Ouderen en gehandicapten blijven vanaf 2015 langer thuis wonen, en zullen dan ook personeel nodig hebben dat ze thuis kan begeleiden. „Mensen blijven langer thuis wonen en moeten daar de zorg krijgen die nodig is”, zegt een woordvoerder van het ministerie. „Dat vraagt een andere manier van je werk doen.”

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat werknemers door deze verandering op straat komen te staan wordt geprobeerd om tweederde van de 80.000 zorgmedewerkers om- en bij te scholen voor een nieuwe functie binnen de zorg.

Maar voor zo’n 25.000 mensen zal een baan buiten de zorgsector gevonden moeten worden. „Hier hebben we het vooral over de onderkant van de arbeidsmarkt”, stelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. „We zoeken naar werk dat bij hun werkzaamheden past.”

Niet alle vakbonden binnen de zorgsector vinden het banenplan goed. „Een rookgordijn”, noemt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV het. Het plan dient volgens Abvakabo alleen om de aandacht van mensen af te leiden van de bezuinigingen in de zorg.

De vakbond heeft daarom ook laten weten op dit moment niet mee te willen praten over dit banenplan. „Wij zijn voor een banenplan, maar niet als het slechts een pleister is voor op een veel te grote wond.”

Volgens de vakbond kunnen de 120.000 banen die door de bezuinigingen binnen de zorg verloren gaan – dit blijkt uit onderzoek van het ministerie zelf – lang niet allemaal worden gered met het bedrag van 200 miljoen euro. De enige echte oplossing is volgens hen het schrappen in de bezuinigingen.

Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in allerlei sectoren. Maar het plan voor de zorg is veruit de grootste. Er zijn inmiddels plannen goedgekeurd voor onder andere de bouw, de kinderopvang en het basisonderwijs.

De Tweede Kamer praat vandaag verder over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Voor de zomer moet ook de Eerste Kamer het plan goedkeuren, is de bedoeling.