Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omzet Facebook hoger dan verwacht: 2,5 miljard dollar

Facebook behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar 72 procent meer omzet dan vorig jaar.
Facebook behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar 72 procent meer omzet dan vorig jaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Facebook had in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro). Dat is 72 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf zojuist bekendmaakte.

De cijfers zijn gunstiger dan verwacht. Analisten verwachtten een omzet van 2,36 miljard dollar en een waarde per aandeel van 0,24 cent. Elk aandeel is daarentegen 0,36 dollarcent waard. Op 31 maart had Facebook 1,28 miljard actieve gebruikers. Er zijn maandelijks 1,01 miljard actieve mobiele gebruikers. 59 procent van de advertentie-inkomsten komt binnen via mobiele advertenties.

Facebook maakte ook bekend dat chief financial officer David Ebersman opstapt. Hij wordt per juni opgevolgd door David Weher, voorheen CFO van Zynga, dat spelletjes maakt die je via sociale netwerken kunt spelen.

Hoe hard kan Facebook blijven groeien?

Bij de beursgang in 2012 werd gevreesd dat het bedrijf van topman Mark Zuckerberg er niet in zou slagen een goed advertentiemodel voor mobiele gebruikers te ontwikkelen, zegt onze mediaredacteur Stijn Bronzwaer:

“Facebook leek de slag te missen met een slechte mobiele app, maar zette met succes de knop om. Facebook is nog lang geen Google, maar het sociale netwerk is wel aan een inhaalslag bezig. Facebook haalde vorig jaar de helft van zijn advertentie-inkomsten binnen van mobiel. Nu is dat cijfer weer gestegen.”

Maar er zijn ook vragen. Bronzwaer:

“Want hoe hard kan Facebook blijven groeien? In Europa en de Verenigde Staten heeft iedereen inmiddels een Facebook-account; verder groeien kan bijna niet meer. Zorgwekkende trend voor het bedrijf: tieners keren zich af van Facebook. Vorig jaar gaf het bedrijf voor het eerst toe zich zorgen te maken over deze afname van jonge gebruikers.”