Coffeeshophouders bieden cannabis via internet aan

Het assortiment joints in een coffeeshop.
Het assortiment joints in een coffeeshop. Foto ANP / Rick Nederstigt

De Nederjoint gaat digitaal. Een aantal ‘legale’ coffeeshophouders biedt sinds dit weekeinde cannabis via internet aan. Gebruikers kunnen op de site CoffeeshopBon.nl bestellen en krijgen de cannabis à la Bol.com binnen 24 uur thuis bezorgd. Het is de bedoeling dat de site uitgroeit tot een landelijk dekkend netwerk.

CoffeeshopBon.nl is niet de enige poging om de Nederlandse cannabismarkt te digitaliseren. Volgens de Heerlense burgemeester Paul Depla zijn hem recent soortgelijke initiatieven voorgelegd, onder meer om de betaling van coffeeshophandel te digitaliseren.

“Dan wordt in ieder geval het betalingscircuit in die branche controleerbaar. Maar een oplossing voor de achterdeurproblematiek, de criminaliteit, is het niet.”

Kan dit wel?

De initiatiefnemers achter de site gaan ervan uit dat hun ‘marktplaats’ voor cannabis past binnen het Nederlandse gedoogbeleid. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie past het verhandelen van cannabisproducten via internet daar niet in:

“Dat gedoogbeleid is juist bedoeld om die markt controleerbaar te houden. En om ervoor te zorgen dat de handel in softdrugs gescheiden blijft van die van harddrugs. Verkoop via internet is in strijd met het Nederlandse coffeeshopbeleid.”

Maar het is de vraag of justitie die groei nog kan stuiten. Vanuit Nederland opereren nu al zo’n 25 illegale sites, waar gebruikers op grote schaal, behalve cannabis, ook harddrugs kunnen bestellen. Justitie heeft volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut nauwelijks middelen om die sites aan te pakken. “De mensen achter die sites hebben in principe weinig te duchten.”

Lees het artikel voor een klein bedrag: Coffeeshop via omweg aan huis