Mogelijke brokstukken MH370 gevonden aan Australische kust

Een man staat voor een billboard ter nagedachtenis aan de passagiers van vlucht MH370 in Beijing.
Een man staat voor een billboard ter nagedachtenis aan de passagiers van vlucht MH370 in Beijing. Foto AFP / Wang Zhao

Aan de Australische kust zijn brokstukken aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn van het vermiste toestel van Malaysia Airlines. De voorwerpen werden gevonden in de buurt van Augusta, in het zuidwesten van Australië.

De politie heeft de mogelijke brokstukken van vlucht MH370 verzameld en doet nu onderzoek, schrijft het Joint Agency Coordination Centre, de organisatie die werd opgezet om de informatievoorziening over de zoektocht te coördineren. Het bureau voor transportveiligheid bestudeert foto’s van de voorwerpen om vast te stellen of het ook echt gaat om de sinds 8 maart vermiste Boeing 777. Pas daarna zal eventueel fysiek onderzoek plaatsvinden.

Zoektocht verder zonder signalen

De Australische autoriteiten gaven verder geen details over het soort voorwerpen dat is aangetroffen, tien kilometer ten oosten van Augusta. Het gaat wel om de eerste hoopvolle ontwikkeling in de zoektocht sinds 8 april. Toen werden voor het laatst signalen opgevangen waarvan het zoekteam hoopt dat ze afkomstig zijn van de zwarte doos van het vliegtuig.

De zoektocht naar brokstukken ging, ook zonder nieuwe signalen, onverminderd door. De locatie van het toestel wordt steeds nauwkeuriger vastgesteld. Toch blijft de zoektocht complex. De zwarte doos ligt ergens in de enorme en diepe oceaan, op 4,5 kilometer diepte en duizenden kilometers van land.

Verdwijning omgeven met mysterie

Vlucht MH370 verdween in de nacht van 7 op 8 maart van de radar met 239 mensen aan boord. Het vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur in Maleisië naar de Chinese hoofdstad Peking, maar na het opstijgen (0.41 uur, geplande aankomst 6.30 uur) werd het contact met de luchtverkeersleiding verbroken.

Hoewel nog veel onduidelijkheid bestaat over wat er precies is gebeurd, is bekend dat het vliegtuig vrij snel radicaal van koers is veranderd. De eerste bocht, van het geplande noordoosten naar het westen, werd via een computersysteem uitgevoerd en geprogrammeerd door iemand die veel verstand had van vliegtuigsystemen.