Ministerie wil diplomaten die zich misdragen harder aanpakken

Verkeerd geparkeerde diplomatenauto's in Den Haag.
Verkeerd geparkeerde diplomatenauto's in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alle mogelijkheden benutten om buitenlandse diplomaten aan te pakken als zij zich in Nederland ernstig misdragen. Het ministerie zal vaker vragen om opheffing van de diplomatieke onschendbaarheid, ook komt er jaarlijks een soort van zwarte lijst, schrijft Buitenlandse Zaken vandaag.

Vanwege de immuniteit van diplomaten, geregeld in het Verdrag van Wenen, kan de Nederlandse overheid moeilijk optreden tegen diplomaten die Nederlandse wetten overtreden.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt vandaag alle mogelijkheden te willen benutten om diplomaten die over de schreef gaan, te straffen.

“Het lukt helaas niet om de kentekens van wanbetalende diplomaten in te trekken, maar we hebben een reeks andere maatregelen. Diplomaten die over de schreef gaan, zullen worden aangepakt. Immuniteit betekent niet dat onze wet- en regelgeving niet voor hen geldt.”

Eerder werd al besloten tankpas van wanbetalers in te trekken

Diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, kunnen geen gebruik meer kunnen maken van hun belastingvrije tankpas, werd in januari bekendgemaakt. Om belastingvrij te tanken moeten de wanbetalers dan bonnetjes bewaren en indienen bij de Belastingdienst. Volgens het Ministerie een effectieve maatregel.

Het verzoek om opheffing van de immuniteit van een diplomaat is in de afgelopen jaren drie keer gebeurd. In de toekomst gaat dat vaker gebeuren, schrijft het ministerie vandaag.

“Bij ernstige strafrechtelijke delicten, zoals mishandeling en het veroorzaken van lichamelijk letsel bij rijden onder invloed, zal een verzoek tot opheffing van de immuniteit regel worden in plaats van uitzondering.”

Iedere zomer een zwarte lijst

Ook zal het ministerie in de toekomst iedere zomer een lijst publiceren “van ambassades, consulaten en internationale instellingen, waarvan het personeel betrokken is bij ernstige (strafrechtelijke) incidenten en van openstaande bedragen aan niet betaalde verkeersboetes”. Vooraf krijgen de ambassades de mogelijkheid hun boetes alsnog te betalen om publicatie te voorkomen.

Vorig jaar ontstond een diplomatieke rel toen Nederland tegen de regels in een Russische diplomaat arresteerde.