Zweden: hoger budget defensie

Zweden wil het komende decennium aanzienlijk meer gaan uitgeven aan defensie, in reactie op de groeiende dreiging van Rusland. Dat heeft de Zweedse regering gisteren bekendgemaakt. De extra uitgeven zullen besteed worden aan het kopen van meer gevechtsvliegtuigen en onderzeeërs, en het versterken van militaire aanwezigheid in de Oostzee. Jaarlijkse wordt er daarvoor 5,5 miljard kronen (600 miljoen euro) extra uitgetrokken. Zweden, dat in de Koude Oorlog neutraal was, is geen lid van de NAVO, maar werkt onder de huidige centrum-rechtse regering wel nauw samen met het bondgenootschap. Sinds 2009 is het land zich bewust van een groeiende dreiging van Rusland, schreven de leiders van de vier coalitiepartijen gisteren in de krant Dagens Nyheter. „Nu zien we dat Ruslands optreden onze angsten van toen bevestigt en overtreft.” (AP)