Literaire vondst van de eeuw? Boekverkopers ‘ontdekken’ woordenboek Shakespeare

Screenshot van pagina van Barets woordenboek 'Alvearie' uit 1580.
Screenshot van pagina van Barets woordenboek 'Alvearie' uit 1580. http://shakespearesbeehive.com/barets-alvearie/

Geen toneelschrijver uit de wereldliteratuur maakte zijn personages zo welbespraakt als William Shakespeare (1564-1616). Amerikaanse boekverkopers claimen het woordenboek gevonden te hebben dat de Engelse toneeldichter bij het schrijven gebruikte.

In een vandaag te verschijnen boek, Shakespeare’s Beehive genaamd, betogen de Amerikaanse boekverkopers Daniel Wechsler en George Koppelman dat een door hen aangeschafte editie van John Barets An Alvearie or Quadruple Dictionarie (1580) heeft toebehoord aan de Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare.

Annotaties

Dat baseren Wechsler en Koppelman volgens The Sydney Morning Herald op de vele contemporaine annotaties in de desbetreffende editie van Barets boek, een Elizabethaans lexicografisch standaardwerk. Vele aantekeningen zijn bijna letterlijk in toneelstukken en sonetten van Shakepeare zijn terug te vinden.

The Sydney Morning Herald noemt het voorbeeld van Hamlet (1602), Shakespeares langste en beroemdste toneelwerk:

De zin van het personage Gertude:

‘Your bedded haire, like life in excrements, Start up, and stand an end.’

is in het woordenboek van Baret terug te vinden bij het woord ‘Stare’:

‘His haire Stareth or standeth on end.’

Shakespearekenners zijn voorzichtig

Shakespearebiograaf en wetenschapper Stephen Greenblatt zegt enthousiast te zijn over de vondst:

“Het zou op een fascinerende manier Shakespeares passie voor taal verklaren. We weten dat Shakespeare een oogje had voor ongebruikelijke woorden - maar we weten nog niet goed waar hij die woorden vond.”

Tijd om de claim van beide Amerikaanse auteurs te toetsen heeft Greenblatt naar eigen zeggen niet gehad. Andere Shakespearekenners weigeren zich vooralsnog over de vondst uit te spreken. Shakespeare-experts van The Collation, een blog over de Engelse toneelschrijver, zijn sceptisch en zetten hun redenen daarvoor uitvoerig uiteen in een blogpost.

450ste geboortedag

Ter ere van de 450ste geboortedag van de Engelse toneelschrijver komt het Amerikaanse weekblad The New Yorker (in de editie van 28 april) met een artikel van Adam Gopnik over de vondst van Wechsler en Koppelman. Gopnik kreeg inzage in het woordenboek van Baret, dat in een opslagplek in New York ligt.

Daniel Wechsler en George Koppelman kochten het woordenboek van Baret in april 2008 voor zo’n 3500 euro op eBay. Het boekwerk moet nu miljoenen waard zijn.