Lieve mieren worstelen met echte stukjes kauwgum

In de Nederlandse vertaling valt de ironie van de ondertitel helemaal weg. Het moet ‘vallei van de verloren mieren’ zijn, als in die ‘Verloren Vallei’ waar nog altijd dinosauriërs rondwaren. Want het zijn ook gigantjes, de Franse insecten die met Minuscule de wereld willen veroveren.

Parijs is een opkomende animatiestad, en Minuscule kan met gemak mee in het Amerikaans geweld. In een tiental korte filmpjes uit 2006 zagen we geanimeerde insecten in een echte wereld worstelen met door mensen opgeworpen obstakels, zoals stukjes kauwgum. In deze eerste speelfilm gaan brave zwarte werkmieren met een doos suikerklontjes aan de haal. Een peloton rode mieren laat zich onderweg niet met één klontje krachtvoer afschepen, dus volgt een achtervolging over berg, dal en waterval. Plus een belegering in Lord of the Rings-stijl, maar met tandenstokers en dennenappels.

De insecten zijn slapstickfiguren met rudimentaire emoties en een komisch toetertaaltje. De filmcitaten – strontvliegen als Hells Angels, rode mieren die in Leni Riefenstahl-stijl paraderen – treffen doel. Leuk voor de matinee, al is het jammer dat Minuscule zich in de finale behelpt met de afgekloven plot van zoveel kinderfilms: ‘onderdeurtje redt de situatie’.