Het zou fijn zijn als ik iets meer verdien

Elisabeth Boersma (35) is zelfstandig architect // Haar bedrijf planB ontwikkelt nieuwe bestemmingen voor onbenutte delen van een stad // Ze woont met haar vriend in een appartement

‘Mijn werk speelt zich af in een niche: ik ontwikkel nieuwe functies en bestemmingen voor onbenutte panden en delen van een stad. Dan moet je denken aan leegstaande kantoren, oude scholen of industriële hallen. Ik houd me altijd bezig met vragen als: hoe breng je bestaand vastgoed weer in contact met de maatschappij en hoe zorg je dat de nieuwe bestemming uiteindelijk weer rendabel is?

„Zo heb ik samen met een vriend het concept RESTaurant bedacht, een restaurant in een onbenut pand, dat draait op onbenutte arbeidskracht en onbenut voedsel. Dat wil zeggen dat werklozen er onder begeleiding van een vooraanstaande chef aan de slag kunnen. Het eten is gemaakt van voedsel dat de supermarkten niet in komt, omdat het niet aan de esthetische maatstaf zou voldoen. Bijvoorbeeld de kromme komkommer of de ietwat vreemd gevormde tomaat. Dit concept bestaat nu al op verschillende plekken in Nederland.

„Voor zo’n 65 tot 70 uur werk per week verdien ik op dit moment ongeveer 1.800 euro netto per maand. Ik werk al zeven jaar als zzp’er en gemiddeld genomen verdiende ik in al die jaren 2.243 euro per maand. Afhankelijk van de opdracht is mijn inkomen soms hoger of lager. Ik vind dat ik veel doe voor relatief weinig geld. Omdat mijn werk vernieuwend is weten opdrachtgevers het nog niet altijd goed te waarderen. Gelukkig kan ik, nu ik al meerdere opdrachten succesvol heb afgerond, zelf steeds beter een indicatie geven van wat een bepaalde hoeveelheid werk moet kosten.”