Hamas en PLO kondigen verzoeningsovereenkomst aan

Azzam Al-Ahmed van de Fatahpartij en hoofd van de Hamasbeweging Ismail Haniyeh en Hamasleider Moussa Abu Marzouq houden elkaars hand vast na de bekendmaking van de verzoeningsovereenkomst.
Azzam Al-Ahmed van de Fatahpartij en hoofd van de Hamasbeweging Ismail Haniyeh en Hamasleider Moussa Abu Marzouq houden elkaars hand vast na de bekendmaking van de verzoeningsovereenkomst. Foto Reuters / Suhaib Salem

Hamas en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van president Mahmoud Abbas hebben afgesproken zich te verzoenen. Dat maakten de voorheen rivaliserende organisaties bekend op een persconferentie, schrijft persbureau Reuters.

Hamas en PLO willen binnen vijf weken een regering van nationale eenheid vormen. Ook willen ze binnen zes maanden verkiezingen organiseren na een vertrouwensstemming in het Palestijnse parlement. In 2011 en 2012 zijn soortgelijke afspraken gemaakt. Die zijn toen echter nooit geïmplementeerd. Toch heeft de overeenkomst kans van slagen, zegt onze correspondent Leonie van Nierop:

“De situatie is nu anders: Hamas is zwak. In 2007 had Hamas net de verkiezingen gewonnen en kreeg het steun van Iran en Syrië. Maar door tijdens de Syrische burgeroorlog afstand te nemen van het regime in Damascus is Hamas die bondgenoten kwijtgeraakt. Daarna liftte Hamas even mee op het succes van de Moslimbroederschap in Egypte, maar sinds vorige zomer president Morsi is afgezet, is de steun uit Cairo en ook uit Qatar verdwenen. Nu is Hamas helemaal blut. De beweging heeft dus groot belang bij deze overeenkomst.”

Palestijnen zowel sceptisch als verheugd

In Gaza wordt met vreugde gereageerd op de aanstaande overeenkomst, schrijft persdienst AFP. Duizenden mensen zijn de straten op gegaan in Gaza-stad en grote steden en vluchtelingenkampen in de Palestijnse enclave. Ze zwaaien met vlaggen en schreeuwen leuzen als ‘Palestijnse eenheid!’. Toch zijn veel Palestijnen voorzichtig. Van Nierop:

““Palestijnen willen niets liever dan dat PLO en Hamas verzoenen – er zijn twee totaal verdeelde gebieden en dat remt alle Palestijnse aspiraties. Maar mensen op straat zijn sceptisch: eerst zien, dan geloven. De haat en het wantrouwen tussen beide facties zitten diep.”

De peilingen laten winst voor de Fatahpartij zien van president Abbas:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop if elections were held last march, 28% would’ve voted hamas, 43% fatah. optimism about chances for reunification: 15% http://t.co/1D20q60wd2

Israël zegt volgende sessie vredesoverleg af

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had president Abbas van de Fatah-partij eerder al gewaarschuwd dat hij moet kiezen tussen vrede met Hamas of vrede met “de islamitische vijand”. Na het bekendmaken van de gesloten verzoeningsdeal heeft Israël de volgende onderhandelingsontmoeting, die voor vanavond gepland stond, afgezegd.

De islamitische militante Hamas-beweging heeft Israël meerdere malen aangevallen. Hamas nam Gaza in van Abbas in 2007. Abbas bleef achter met slechts delen van de Westelijke Jordaanover.

VS teleurgesteld door Palestijnse eenheidsdeal

De VS zijn teleurgesteld door de deal, zo maakte een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Volgens de VS is de timing onhandig en kan de overeenkomst het vredesproces in gevaar brengen. De VS beschouwen Hamas als terroristische organisatie, evenals de EU en Israël. Volgens Israël betekent de zet van Abbas vrede te sluiten met Hamas dat hij de toch al moeizame onderhandelingen niet serieus neemt. Het vredesproces zou 29 april eindigen.