Verbeek moet na nog geen seizoen al vertrekken bij Nürnberg

Gertjan Verbeek op de bank namens 1. FC Nürnberg.
Gertjan Verbeek op de bank namens 1. FC Nürnberg. Foto EPA/ Patrick Seeger

Trainer Gertjan Verbeek mag na nog geen heel seizoen al vertrekken bij Bundesliga-club 1. FC Nürnberg. Aanleiding voor zijn ontslag zijn de teleurstellende resultaten van de club. De club staat met nog drie wedstrijden te spelen één na laatste. Dat zou degradatie betekenen.

De club spreekt van een “moeilijke beslissing”:

“Gertjan heeft altijd minutieus gewerkt. Maar een langer verblijf in de Bundesliga heeft de hoogste prioriteit.”

Verbeek begon in oktober vorig jaar als trainer bij de Duitse club. Hij tekende toen voor 2,5 jaar. Het was de eerste klus voor de Nederlander in het buitenland. Hij trainde daarvoor Heracles (twee keer), sc Heerenveen, Feyenoord en AZ. Bij die laatste club werd hij vorig seizoen ontslagen, omdat zijn positie “niet houdbaar” was geweest.

Vijf keer winst

Bij Nürnberg begon hij aan een lastige klus. Toen Verbeek de ontslagen Michael Wiesinger opvolgde, had de club nog niet gewonnen. Nu, drie wedstrijden voor het einde van de competitie, staat de ploeg op vijf overwinningen, elf gelijke spelen en vijftien verloren wedstrijden. De 26 punten zijn er één meer dan nummer laatst Eintracht Braunschweig, en één minder dan nummer 16 Hamburger SV.

Roger Prinzen, nu coach van de beloften, neemt de positie van Verbeek over en moet nog proberen directe degradatie te voorkomen. De kampioen in Duitsland is al sinds maart bekend. Bayern München was dit seizoen verreweg de beste ploeg.

Update 14.45 uur:

Verbeek zelf is totaal verrast door zijn ontslag, zegt hij tegen de NOS. Hij zegt dat hij een nieuwe aanbieding op zak had om te blijven, ook als de ploeg zou degraderen:

“Ze spraken vertrouwen uit in mijn werkwijze en de manier waarop ik met de spelers werkte. Dat wilden ze in de tweede Bundesliga voortzetten.”

Verbeek kijkt wel terug op een prettige periode bij de club en had graag langer willen blijven:

“Ik heb deze zes maanden als heel prettig ervaren. De manier waarop ik heb kunnen werken, was top en de beleving in Duitsland is ook groots. Prachtige stadions en het leven in een andere cultuur is mij ook prima bevallen.”