F16’s opgestegen voor Russische toestellen - onderschepping niet nodig

Twee F16’s zijn zojuist opgestegen voor een onderschepping van onbekende toestellen. Dat meldt vliegbasis Volkel op Twitter.

Een oefening van de Quick Reaction Alert F16's op vliegbasis Volkel ter voorbereiding op de afgelopen Nuclear Security Summit in Den Haag.
Een oefening van de Quick Reaction Alert F16's op vliegbasis Volkel ter voorbereiding op de afgelopen Nuclear Security Summit in Den Haag. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Twee F16’s zijn vanmiddag opgestegen voor een onderschepping van twee Russische bommenwerpers van het type TU-95 Bear. Dat meldt vliegbasis Volkel op Twitter.

Twitter avatar VlbVolkel Vliegbasis Volkel #F16‘s #vliegbasis #Volkel zijn zojuist opgestegen voor een onderschepping #QRA #luchtruimbeveiliging

De toestellen vlogen over het meest noordelijke puntje van Nederland, laat een woordvoerder van de vliegbasis weten. De F16’s hebben in de buurt gevlogen, maar een onderschepping was niet nodig.

“De Deense luchtmacht heeft ze overgedragen aan de Engelse luchtmacht.”

De gevechtsvliegtuigen stegen rond 15.15 uur op om het vliegtuig het gebied waar Nederland verantwoordelijk voor is uit te geleiden.

Voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim staan altijd F16’s klaar om direct te kunnen reageren op onbekende vliegtuigen en deze zo mogelijk te onderscheppen. Het komt vaker voor dat vliegtuigen hun komst niet hebben aangekondigd. Volgens de woordvoerder gebeurt dit vier à vijf keer per jaar.