Vijf genomineerden voor Vincent Award bekend

Vijf kunstenaars maken kans op de Vincent Award, die om het jaar wordt uitgereikt aan een Europese kunstenaar. Het zijn de Duitser Manfred Pernice, de Nederlander Willem de Rooij, de Albanees-Franse Anri Sala, de Britse Gillian Wearing en de Fransman Pierre Huyghe (Morgen in CS: Huyghe in Keulen). Vanaf 6 september wordt werk van de genomineerden tentoongesteld in het Gemeentemuseum Den Haag. Het organiseert vanaf dit jaar de uitreiking van de prijs, die plaatsvindt op 21 november.

De prijs, 50.000 euro, is in 2000 ingesteld door de Broere Charitable Foundation. Eerder organiseerden het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Stedelijk Museum in Amsterdam de uitreikingen. Het samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum loopt tot 2020. Het museum heeft als onderdeel van de samenwerking ook de Monique Zajfen Collection in bruikleen, een van de belangrijkste privécollecties van hedendaagse kunst in Nederland. (NRC)