Piloten verblind door reusachtige zonnecentrale

De grootste zonnecentrale ter wereld draait nog geen drie maanden en er zijn al problemen. Bij de Ivanpah zonne-installatie in het Amerikaanse Utah weerkaatsen ruim 300.000 met de zon meedraaiende spiegels zonlicht naar de top van drie 140 meter hoge torens. Hier bevinden zich ontvangers, die met de geproduceerde zonnewarmte stoom maken voor de opwekking van elektriciteit. Dat het niet verstandig is om bovenin de torens naar de spiegels te kijken begrijpt iedereen, maar piloten die vanaf twee nabijgelegen vliegvelden opstijgen en boven het terrein vliegen blijken niet altijd te kunnen ontsnappen aan het verblindende licht.

Een deskundige van Sandia National Laboratories heeft nu vanuit een helikopter het probleem geanalyseerd en geconcludeerd dat passerende vliegtuigen de meeste overlast ondervinden tijdens het middaguur. Dan draaien de beheerders van de zonnetorens een aantal spiegels weg om te voorkomen dat de ontvangers te veel warmte ontvangen. Juist deze uitgeschakelde spiegels projecteren zonlicht lukraak de ruimte in. De oplossing: draai de spiegels zo dat het weerkaatste licht op de aardbodem terechtkomt. Nu maar hopen dat deze maatregel afdoende is, want het alternatief, het verplaatsen van de vliegvelden, zou wel erg ingrijpend zijn.