...en wie van de vijf trainers wordt het?

Gezocht: coach voor een van de grootste voetbalclubs ter wereld // Het behalen van goede resultaten en successen is een absolute vereiste // Van Britse afkomst zijn is niet noodzakelijk

Foto Reuters

Doe het maar eens: een van de beste coaches uit de geschiedenis opvolgen die 27 jaar lang ongekend succesvol was bij een van de grootste voetbalclubs in de wereld. De eerste opvolger van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, David Moyes, is het niet gelukt, hij werd gisteren ontslagen.

De Schotse coach Moyes was uitverkoren door Ferguson zelf; hij is landgenoot en vriend van de levende United-legende, waarmee het aanvankelijke draagvlak bij supporters was geregeld. The Chosen One, stond er op een spandoek op Old Trafford naast de beeltenis van Moyes. Ferguson riep de United-fans op Moyes te steunen, door dik en dun, „zoals jullie mij ook altijd hebben gesteund”.

Maar de resultaten bleven uit en het spel was bedroevend, traag, lusteloos. Deels heeft dat te maken met het gebrek aan versterking in het team dat vorig seizoen nog de twintigste landstitel won, onder aanvoering van spits Robin van Persie. De Nederlander camoufleerde veel tekortkomingen die pas onder onder Moyes werden blootgelegd. De komst van de Spaanse spelmaker Juan Mata van Chelsea deze winter hielp zijn team amper, meer bewijs dat Moyes geen rendement uit deze groep spelers kan wringen. De kapitaalinjectie die het team deze zomer onmiskenbaar nodig heeft, wordt niet toevertrouwd aan de trainer die geen enkele doelstelling haalde en meerdere records neerzette – in negatieve zin.

Manchester United is allang niet meer de club die mag aanrommelen zoals in de eerste seizoenen van Ferguson, eind jaren tachtig van de vorige eeuw. De zevende plaats in de Premier League, met als enige uitzicht nog plaatsing voor de Europa League, is een blamage voor de club die in de topvier van rijkste club staat, met een omzet van ruim 400 miljoen euro. Voor de twintigvoudige kampioen van Engeland resteert nog slechts een theoretische kans op deelname aan de Champions League. Voor het eerst sinds 1995 ontbreekt United daarmee op het hoogste Europese podium.

De vraag is wie het nu mag proberen en Manchester United weer naar de top brengt? Voorlopig neemt clubicoon Ryan Giggs, die deze maand nog als speler op het veld stond bij de club, op interim-basis de leiding over. Kan hij blijven? Of krijgt United voor het eerst in de geschiedenis een niet-Britse trainer? In de Britse media worden vijf mensen genoemd; Welshman Giggs, een Argentijn, een Duitser, een Spanjaard en een Nederlander.