Elegant rond de poten van de bank

Stofzuigrobot is zelfstandig en maakt onder de bank schoon, maar is ook lawaaiig

Schoonmaken is stomvervelend, maar nodig. Voor een stofzuiger die het werk uit zichzelf doet, gaat de rode loper dus uit. Een puppy die zijn nieuwe huis verkent, zo ziet stofzuigrobot Roomba 880 er op zijn eerste rondje uit. Hoekjes en muurtjes besnuffelend. Hij is slim, stoot zich niet twee keer aan dezelfde poot, maar rijdt er elegant omheen. Op een plek waar het flink vies is, gaat hij extra heen en weer.

Anders dan ik maakt Roomba wel onder de bank schoon. Bij een kluwen snoeren staat een ‘virtuele muur’. Dit pylonnetje zorgt ervoor dat de stofzuiger niet die hoek in rijdt. Ook handig voor in een trapgat. Kleine drempels komt hij makkelijk over en eenmaal klaar rijdt hij zelf terug naar zijn oplaadpunt.

Pas na een paar keer durf ik de Roomba zijn gang te laten gaan zonder bij elk geluidje te gaan kijken of hij niet ergens vastzit. Bij een normale stofzuiger zitten er regelmatig haren vast in de borstels. Onder de Roomba 880 draaien twee ‘borstels’ van kunststof tegen elkaar in, die hebben geen last van haarproblemen. Het kleine borsteltje dat moet zorgen dat ook hoekjes meegepakt worden af en toe wel; haren draaien er omheen. Een extreem stoffige kamer – een tweepersoons bed was net uit elkaar gehaald – maakt de Roomba in zo’n tien minuten schoon, al pakte hij een strookje langs de muren niet goed mee. Hij moest wel meteen geleegd worden, normaal na drie kamers. Hoe de Roomba het doet in een huis met verharende katten, of kinderen met modderschoenen heb ik niet getest.

Je kunt Roomba het beste laten stofzuigen als je zelf niet thuis bent. Een lekker gesprek is niet mogelijk als hij bezig is. Ook ’s nachts kun je hem beter niet laten schoonmaken. Dat ondervond ik toen de Roomba per ongeluk om 02.15 aan ging, en met veel lawaai een tijdje tegen een half openstaande badkamerdeur aan bleef rijden.

Al met al is mijn huis schoner dan normaal. Maar voor dit geld kan ook ongeveer vijftig uur een hulp in de huishouding worden ingehuurd.