2Doc: Zonder rem – Een Japanse treinramp in seconden

Ned. 2, 23.00-00.05u

Wordt ons leven veiliger naarmate we proberen door middel van regelgeving en bureaucratische hiërarchie de chaos van het bestaan te bedwingen ? Volgens socioloog Zygmunt Bauman, vorige week even in Amsterdam voor de filosofen G8, is dat niet het geval. Volgens hem is het een illusie dat de moderne samenleving leidt tot meer orde en zekerheid.

De documentaire Zonder rem, een productie van het Britse Bungalow Town Productions in samenwerking met de IKON, bevestigt deze stelling. De film onderzoekt de nasleep van het ongeluk dat op 25 april 2005 in de buurt van de Japanse stad Osaka plaatsvond. Daar doorboorde een trein een flatgebouw omdat de bestuurder te hard reed om 80 seconden vertraging in te lopen. Het resultaat: 107 doden. Wat er precies die dag gebeurde wordt nu, negen jaar later, onderzocht door middel van gesprekken met de overlevenden en nabestaanden van de ramp. De documentaire schetst een verontrustend beeld van het naoorlogse Japan waar, door een doorgeschoten modernisering, de angst om te falen en trouw aan stiptheid belangrijker worden gevonden dan het maken van een zelfstandige afweging.