In beeld

De NAVO gaat haar spierballen tonen op de Baltische Zee

De NATO Mine Counter-Measure Group ONE is gisteren vertrokken vanuit het Duitse Kiel richting de Baltische Zee. "Voor de veiligheid en beveiliging" van de Baltische NAVO-lidstaten. Achterliggende reden zijn de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Volgens de NAVO is het "gepast" om de groep schepen uit te zenden als onderdeel van een breder pakket van NAVO-maatregelen. De NAVO heeft "niet de intentie de situatie te laten escaleren", maar om "onze sterke solidariteit als alliantie te tonen en onze gereedheid te vergroten". De vloot bestaat uit de Nederlandse mijnenjager HNLMS Makkum, de Belgische mijnenjager BNS Bellis, de Noorse mijnenveger HNoMS Otra en de Estse mijnenjager ENS Admiral Cowan. De vloot zal onder andere verschillende havens bezoeken en meedoen aan een mijnopruimingsoperatie Open Spirit.
Twee Noorse matrozen gebruiken geweren tijdens een gevechtsoefening op het Noorse schip Valkyrien.
AP/ Gero Breloer
Een bewapende Noorse matroos zit op een bootje vlak bij de Valkyrien (op de achtergrond)
AP/ Gero Breloer
De Nederlandse mijnenjager Makkum vertrekt.
Reuters/ Fabian Bimmer
De Nederlandse bevelhebber Arian Minderhoud spreekt met de media.
AP/ Gero Breloer
Soldaten staan voor de Noorse mijnenveger Otra voor vertrek.
Reuters/ Fabian Bimmer
Soldaten gaan aan boord van de Valkyrien, het schip dat de mijnenjagers/-vegers ondersteunt.
Reuters/ Fabian Bimmer
Een soldaat haalt een touw van een van de schepen. Ze zijn klaar voor vertrek.
Reuters/ Fabian Bimmer
Bemanningsleden van de Noorse mijnenveger Otra.
AP/ Gero Breloer
Leden van de bemanning van de Valkyrien, het Noorse schip dat ondersteuning biedt aan Countermeasures Group 1
AP/ Gero Breloer
De schepen van de Standing NATO Mine Countermeasures Group One . Van voor naar achter: de Estse mijnenjager Admiral Cowen, de Nederlandse mijnenjager Makkum, de Noorse mijnenveger Otra en de Belgische mijnenjager Belis. Ze zetten koers vanuit Kiel in Duitsland.
AP/ Gero Breloer