Wil 43 procent ‘minder, minder’?

Geert Wilders was er zo blij mee dat hij het ‘nieuws’ gisteren in kapitalen twitterde: „43% NEDERLANDERS: MINDER MAROKKANEN”. Maar het onderzoek waarnaar Wilders verwijst krijgt kritiek van opiniepeilers en electoraal onderzoekers.

In opdracht van de PVV stelde opiniepeiler Maurice de Hond aan ruim 2500 Nederlanders de vraag: „Wat is uw eigen standpunt ten opzichte van Marokkanen in Nederland?” 43 procent van de respondenten koos voor het antwoord „Ik heb liever minder Marokkanen in Nederland.”

Aanleiding was de ophef die ontstond over Geert Wilders’ uitspraken op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Politicoloog Gijs Schumacher van de Vrije Universiteit stelt echter vragen bij de gebruikte methode. Hoe kan het, vraagt hij, dat De Hond zegt dat 43 procent van de Nederlanders het met Wilders’ uitspraken eens is, terwijl diezelfde de Hond enkele weken geleden nog peilde dat 72 procent die woorden ‘onacceptabel’ vond? „Dat wordt niet duidelijk. We hebben alleen een paar onleesbare grafiekjes op de PVV-website.”

Opiniepeiler Peter Kanne van TNS Nipo vindt De Honds ‘gat’ tussen 43 en 72 procent „heel onhandig”. „Hij had de vraag ‘vindt u deze uitspraak acceptabel of onacceptabel’ nog een keer moeten stellen. Dan had je dat verschil kunnen verklaren. Misschien zijn er mensen die vinden dat je zoiets niet hardop kunt zeggen, maar het er toch mee eens zijn?”

Ander kritiekpunt: wat bedoelt De Hond precies met „liever minder Marokkanen”? Schumacher: „Willen die 43 procent minder Marokkanen op straat zien, of vinden ze ook dat ze gedeporteerd moeten worden? Dat laatste lijkt me een belangrijk feit om te melden. Ook dat wordt niet duidelijk.”

Op zijn website verdedigt De Hond zijn onderzoek. Op methodologische kritiek gaat hij niet in. Zijn peiling laat volgens De Hond zien „dat er onder de oppervlakte een forse problematiek leeft”. Hij verwijst naar zijn ouders, die het vernietigingskamp Auschwitz overleefden. „Ik denk dat mijn ouders liever voor de oorlog al hadden geweten hoe de wereld er werkelijk uitzag.”