Opinie

Creatieve methode

Amsterdam blijft vertwijfeld met twee kwesties worstelen, misschien wel tot de dood erop volgt: Ajax en fietsen. Ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar te maken, maar ik beloof dat ze aan het einde van dit stukje op een hopelijk onlosmakelijke manier aan elkaar verbonden worden.

Zullen we maar bij het grootste kwaad beginnen?

Ach, Ajax. Zelden heeft een club zó zijn best gedaan op een glansloze manier landskampioen te worden. Ik spreek af en toe kaarthouders die dermate teleurgesteld zijn in het matige spel van dit Ajax dat ze regelmatig een wedstrijd overslaan. Als bepaalde clubs in het oosten en zuiden en in een bekende havenstad – ik durf geen namen te noemen, voor je het weet stroomt je mailbox vol – niet zo gebukt gingen onder hun minderwaardigheidscomplex, zou Ajax dit seizoen niet eens derde zijn geworden.

Binnenkort mag Ajax dan toch z’n kampioensfeestje gaan vieren, al kan ook ‘Heracles uit’ nog lastig worden. De 400 waanzinnigen die in De Kuip met vuurwerk gooiden, mogen niet mee naar Almelo, hun clubkaarten worden geblokkeerd.

Het lijkt me geen probleem voor deze mannen (het zijn ongetwijfeld allemaal mannen en, beste Geert, vermoedelijk geen Marokkaan bij te bekennen). Zijn de winkels en cafés in de Amsterdamse binnenstad al gewaarschuwd? 400 mannen die een plaatsvervangend feestje bouwen op het Leidseplein, dat zou ik niet graag ‘klein bier’ noemen. Maar de vraag is vooral: wat gaan we daarna met die 400 hooligans doen? Toch maar weer toelaten tot de reguliere wedstrijden alsof er niets gebeurd is? Of moet burgemeester Eberhard van der Laan nu maar eens à la George Bush na 9/11 uitroepen: „We’ll hunt them down”?

Ik moest in dit verband ook aan Van der Laan denken omdat je aan zijn publieke uitlatingen kunt merken dat hij zich steeds meer ergert aan het Amsterdamse fietsprobleem. De stad blijft dichtslibben van de fietsen: op stoepen en bruggen, bij de fietsparkeerplaatsen; ondanks het feit dat de gemeente een streng uitzettingsbeleid voert voor illegale fietsen. Dit beleid maakt sommige Amsterdammers nogal weerspannig, zij spreken al van, toemaar, ‘fietsrazzia’s’, maar de burgemeester laat zich gelukkig niet van de wijs brengen.

In een interview tijdens zijn recente bezoek aan New York hekelde hij ook het gedrag van de fietser. Hij waarschuwde: „De fietser is iets te veel de baas aan het spelen in Amsterdam.” En hij gaf dit voorbeeld. „Het kan gebeuren dat ik in de Vijzelstraat met mijn kinderen keurig sta te wachten voor het voetgangerslicht, oversteek als het op groen gaat en op dat moment bijna word aangereden door een fietser die door rood rijdt en dan ook nog zijn middelvinger opsteekt.”

Zou het een Ajax-hooligan geweest zijn? Best mogelijk, maar het hoeft niet. Dit brengt mij op een creatieve methode om die 400 voortaan elke zondagmiddag uit het stadion te weren. Ontruim de gigantische fietsflat bij het Centraal Station van Amsterdam en stal er de 400 hooligans, zichtbaar in de open lucht voor iedereen, zodat de buitenlandse toeristen, die toch al zo verbaasd zijn over de fietsflat, er nóg leukere kiekjes van kunnen maken.

Om de hooligans bezig te houden, zou je enkele tv-schermen kunnen ophangen met beelden van de wedstrijd in de Arena. Zorg er wel voor dat de regisseur regelmatig inzoomt op de lege plekken op de tribune waar deze mannen vroeger stonden.