Bereikt Johnny Depp zijn uiterste houdbaarheid?

Is het al tijd om Johnny Depp (50) af te schrijven? De Amerikaanse filmpers heeft het er deze week druk mee nu ook Depps laatste film, Transcendence, op een zeperd uitdraait. Het oordeel: sterk script, sterke cast, zwakke regie, zwakke marketing, bleke Depp. Na zijn fiasco’s The Lone Ranger in 2013 en Dark Shadows in 2012 slinkt zijn krediet snel.

Zakenblad Forbes betwijfelt deze week zelfs of Johnny Depp ooit een echte filmster was. Zeker, hij trok aandacht met zijn excentrieke rollen in hits als Alice in Wonderland en de Pirates of the Caribbean-serie. Maar dat waren filmevenementen met een ‘ all star cast’ die bol stonden van digitale effecten. Staat Depp er alleen voor, zoals in The Rum Diary, dan laat het publiek hem in de steek. Hij zou geen superster zijn, maar een accessoire dat een wezenloze blockbusterfilm voorziet van iets wat doorgaat voor een ziel.

Regisseur Terry Gilliam hield het vorige maand op luiheid. Depp acteert niet meer: hij schmiert en doet gek als Willy Wonka of Captain Jack Sparrow of Indiaan Tonto met die dooie kraai op zijn hoofd. Gilliam: „Kom op, Johnny, je bent geweldig! Wordt eens wakker en ga aan het werk!”

Of is het gewoon de leeftijd? Johnny Depp is lid van een lichting A-sterren rond de 50: George Clooney (53), Brad Pitt (50), Tom Cruise (51), Nicolas Cage (50), Keanu Reeves (49) en Will Smith (45). Als botox de plooien niet meer gladstrijkt, komt het aan op slimme keuzes. Exit Cage, Reeves en Smith. En nu Johnny Depp?

Depp werd in de jaren negentig groot door zich te verzetten tegen zijn sterrenstatus, een truc die acteurs als Ryan Gosling en Robert Pattinson nu nadoen. Jeugdidool door tv-serie 21 Jump Street, wees Depp hoofdrollen in ‘blockbusters’ als Speed af: hij deed liever kleine, artistieke films met Tim Burton, Jim Jarmusch of Terry Gilliam. Dat veranderde begin dit millennium, toen zijn vriend Tim Burton mainstream werd en Depp een goudader aanboorde als Captain Jack Sparrow. Maar met actiehelden gaat het 50+ toch bergaf: als Tom Cruise met Mission Impossible teert Depp nu op het succes van een oude hitserie, Pirates of the Caribbean.

Is er een uitweg? Jawel. Brad Pitt en George Clooney handhaven zich prima. Zij kiezen voor een beperkt aantal artistieke films, produceren en regisseren. Depp mist die ambitie, en of hij terugwil naar ‘indies’ met slechte catering? Acteurs die te lang ster zijn, gaan vaak neerkijken op hun métier, film en regisseurs naar wiens pijpen ze moeten dansen. Ze doen hun trucje en varen terug naar hun privé-eiland. Geen schande. Het overkwam Robert De Niro en Al Pacino ook.