Alle snelheden op bordjes

Foto ANP

Aan de verwarring over de snelheidslimieten op de snelwegen komt een einde. Vanaf 1 juni worden de hectometerbordjes langs de kant op elke hele kilometer voorzien van een snelheidsaanduiding. „Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van de weggebruiker om langs de weg meer ondersteuning te krijgen over de geldende maximumsnelheid”, stelt Rijkswaterstaat. Sinds de verhoging van de maximumsnelheid op de snelwegen tot 130 kilometer per uur, ruim anderhalf jaar geleden, gelden op die limiet zo veel uitzonderingen, dat automobilisten vaak niet weten hoe hard zij op welk gedeelte van de weg mogen rijden. De uitzonderingen gelden op verschillende tijden, en om verschillende redenen: bescherming van natuur, de gezondheid van omwonenden, of ter verhoging van de veiligheid. Eerst zijn de hectometers op de snelwegen A1, A2, A4, A12 en A15 aan de beurt. Later dit jaar volgen de andere snelwegen. (NRC)