Meer vakbonden

De 4,2 miljoen arbeiders in de ruim 5.000 fabrieken krijgen meer loon. Bedroeg het minimumloon tot eind vorig jaar slechts 28,50 euro per week, dat is verhoogd tot 50,30 euro. Die verhoging oogt forser dan ze is. De ervaring wijst uit dat de huren meteen na zo loonsverhoging steil omhoog gaan, waardoor de werknemers een deel van hun extra inkomsten meteen zien verdampen.

Werknemers hebben meer mogelijkheden gekregen om zich te organiseren in vakbonden. Kwamen er in 2012 maar twee nieuwe vakbonden bij, het afgelopen jaar waren dat er 96. In totaal zijn er nu zo’n 138, met bij elkaar opgeteld misschien zo’n 70.000 leden. „Maar in zo’n 20 procent van de fabrieken worden vakbondsleden nog regelmatig bedreigd met ontslag en soms worden ze in elkaar geslagen”, zegt Alonzo Glenn Suson, directeur van het American Center for International Labor Solidarity in Dhaka. „Dat is echt onaanvaardbaar.”