Akkoord Oekraïne onder druk ‘na moord’

De kans dat het Geneefse akkoord over Oekraïne wordt uitgevoerd is verder afgenomen na de vermoedelijke moord op een politicus van regeringspartij Vaderland in de door pro-Russische activisten bezette stad Slavjansk.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov gaf gisteren de Oekraïense veiligheidsdiensten opdracht de ‘anti-terreuroperatie’ in de oostelijke provincie Donbass te hervatten. Volgens zijn vicepremier worden de Oekraïense ordetroepen geadviseerd door ervaren Amerikaanse ‘terrorisme-experts’, meldde persbureau Liga vandaag. Het bevel van de president staat haaks op de Russische eis dat Kiev zijn troepen uit het gebied terugtrekt.

Aanleiding voor Toertsjinovs besluit is de vondst van twee lijken bij Slavjansk. Volgens de Oekraïense justitie vertoonden deze tekenen van marteling. Eén van de slachtoffers was Vladimir Rybak, lokaal volksvertegenwoordiger. De beschieting van een Oekraïens militair vliegtuig, boven Slavjansk, speelde ook mee. Volgens Toertsjinov illustreren de incidenten dat de ‘Russische partij’ (de informele coalitie van gewapende activisten in Oost-Oekraïne die militair worden gesteund door Moskou) dat Rusland de Geneefse afspraken van donderdag niet wenst uit te voeren.

Conform dat akkoord moeten alle illegaal bewapende groepen in heel Oekraïne worden ontwapend. Maar de bezette Donbass-steden staan onder controle van ‘groene mannetjes’ – goed getrainde, bewapende maar anonieme geüniformeerde bataljons – die de Oekraïense politietroepen hebben overmeesterd of overgenomen. Elders opereren ook nog altijd nationalistische en extreemrechtse knokploegen. Zo heeft Kiev de groep Pravi Sektor (Rechtse Sector) nog niet ontwapend. Het is deze Pravi Sektor die volgens Rusland de hand had in een schietpartij bij Slavjansk in de paasnacht, waarbij ook doden vielen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, ziet in deze schietpartij het bewijs dat de regering in Kiev geen effectief gezag kan of wil uitoefenen over de eigen gelederen.

De Amerikaans vicepresident Biden zei gisteren in Kiev dat de VS de „illegale bezetting” van de Krim nooit zullen erkennen. Hij zegde Oekraïne 50 miljoen dollar hulp toe.